>Italiaans design in Zuid-Tirol

>De moderne hotels in Zuid-Tirol, de regio in het bergland tussen Verona en Innsbruck, houden niet van Alpen-kitsch. Zij geven de voorkeur aan een progressieve, stijlvolle benadering van architectuur en design vanuit een individuele aanpak en een gedurfde esthetiek. Het aantal designpanden is er beduidend gestegen – 16 in de afgelopen twee jaar – deels ten gevolge van de ligging van de streek, die een brugfunctie vervult tussen de Tiroolse en de mediterrane cultuur.

Het onlangs gebouwde viersterrenhotel Strata (stratahotel.it) werd in juli 2008 geopend in Sesto/Sexten, ca. 110 km ten noordoosten van Bolzano. Het ligt tegen een steile heuvel en is samengesteld uit reeksen met elkaar verweven houten strips die aansluiten bij de dynamisch golvende omgeving. Het ontwerp weerspiegelt de omringende topografie, en door het gebruik van de natuurlijke lichtval worden elementen in het interieur verbonden met die van buiten. Plasma Studios, architecten uit Oost-Londen en winnaars van de ‘Pipers Award 2008 – Young Generation’, heeft het hoofdgebouw zo ontworpen dat het zich duidelijk onderscheidt van de rest van het hotel. Het gastengedeelte in de rechtervleugel heeft balkons en omvangrijke ramen die gericht zijn op het uitzicht, terwijl de linkervleugel dienst doet als privé-woning van de eigenaars. Alle gastenverblijven in het Strata-hotel zijn opgezet als gezinsappartementen, met een zit- en eetruimte die door meubilair wordt afgescheiden van de slaapruimte van de ouders, terwijl de kinderen hun eigen kleine slaapruimte hebben. Het interieur heeft de uitstraling van de Zuid-Tiroolse natuur door een rijk gebruik van plaatselijk larikshout in het meubilair en door de overal aanwezige houten balken. Men kan terecht in het Strata-hotel vanaf 80 euro per persoon per nacht, op basis van halfpension.

In Hotel Greif (greif.it), het Duitse woord voor griffioen, wordt traditie gecombineerd met modern design en een kernachtige architectuur met noeste creativiteit. Bij de hoofdingang komt een eigentijdse sfeer u tegemoet: een transparante constructie van staal en glas, omlijst door het antieke hout van het oorspronkelijke portaal. Eigenaar Franz Staffler heeft, in samenwerking met de Weense architect Boris Podrecca, 33 kamers vormgegeven die elk een kunstwerk bevatten dat speciaal voor dit doel werd vervaardigd door telkens een andere kunstenaar. Overal in het interieur is gebruik gemaakt van contrasterende en complementaire kleuren en materialen, zoals bijvoorbeeld gordijnen van onbewerkte zijde en weelderige Gabbeh-tapijten, om de uiteenlopende stijlen meer reliëf te geven. Zelfs elke badkamer is betegeld met zijn eigen speciale marmer. Hotel Greif ligt slechts 300 meter van het centraal station, in het hart van Bolzano, en op maar enkele passen afstand van designer shops, restaurants en musea.

De bedrevenheid van de plaatselijke designgoeroe Matteo Thun heeft Zuid-Tirol op het gebied van vormgeving stevig op de kaart gezet. Thun, geboren in 1952 in Bolzano/Bozen, heeft gedurende zijn hele carrière als trendsetter (matteothun.com) grote invloed gehad op het design in zijn geboortestreek. Hij studeerde in Salzburg en Florence voordat hij in 1978 naar Milaan vertrok, waar hij samenwerkte met Ettore Sottsass. In 1981 was hij een van de oprichters van de Memphis-groep, de toonaangevende designbeweging van de jaren ’80, en in 1984 stichtte hij zijn Studio in Milaan. Daarna werkte hij tussen 1990 en 1993 als creative director bij Swatch.
Matteo Thun heeft onder meer gewerkt voor Artemide, Catalano, Driade, Illy, Philips Electronics, Fontana Arte, Missoni, Porsche Design, VitrA, Villeroy & Boch en Zucchetti. Niet alleen verzorgde hij het design voor horloges van Bulgari en Swatch, hij was ook betrokken bij het ontwerp van glazen voor Campari; espresso-kopjes voor Illy, Lavazza, Hausbrandt en Meinl; en verlichtingssystemen voor AEG, Zumtobel, Flos en Artemide. Daarnaast heeft hij een belangrijke rol gespeeld bij het design van Hotel Missoni te Koeweit, het eerste Missoni-hotel, dat in 2009 wordt geopend.

Het door Matteo Thun ontworpen hotel-restaurant-wellnesscentrum Vigilius mountain resort (vigilius.it) ligt op 1500 meter boven zeeniveau en is alleen bereikbaar per kabelbaan. Omdat het zich bevindt op de Zuid-Tiroolse bergtop Monte San Vigilio/Vigiljoch, ligt het voor de hand dat architect Thun zich liet beïnvloeden door de inspirerende omgeving. Het Vigilius mountain resort combineert traditionele degelijkheid met frisse jonge aanwas: in het restaurant in Stadel-stijl zijn 300 jaar oude balken, doordrenkt van geschiedenis, aan hun tweede leven begonnen, terwijl het met gras begroeide dak een baanbrekende ecologische oplossing is. Tot de verbeelding sprekende vergezichten op de omringende Dolomieten dienen als decor voor de zogenoemde ‘focus weeks’ in het resort, tijdens welke de gasten zich kunnen concentreren op een goede gezondheid, goede voeding en kennis van de natuur. Het Vigilius mountain resort bevindt zich in Lana, op 20 minuten van Bolzano/Bozen en 10 minuten van het kuuroord Merano/Meran.
Meer informatie Zuid-Tirol: www.suedtirol.info

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.