>Kleurrijk carnaval op Malta

>>Kleurrijk carnaval op Malta 12Elk jaar, in februari, komen talloze Maltezers in Valletta samen om carnaval te vieren. Gigantische praalwagens, artistieke danswedstrijden en kleurrijke optochten toveren de barokke hoofdstad van Malta van 20 t/m 24 februari 2009 om tot één groot feestpaleis. Carnaval op Malta is een weergaloos traditioneel spektakel dat je niet mag missen.
Carnaval op Malta is een lang geëerde traditie. Het werd al voor onze jaartelling gevierd als het feest van de terugkerende lente. Het huidige carnaval als ‘feest van de gekken’, stamt uit de Middeleeuwen. De ridders van St John stimuleerden dit feest waarbij jonge mannen uitgedaagd werden hun kracht te tonen en de adel zich vermaakte met een gekostumeerd bal. Nog steeds wordt carnaval geopend met een oeroude zwaarddans, de Parata, die nu door kinderen uitgevoerd wordt. De populaire dans, de Maltija, is de nationale erfenis van de oorspronkelijke adellijke bals.
Vrijdag 20 februari start het carnavalspektakel op Het Vrijheidsplein in Valletta, waar een groot podium staat voor de vele dans-, zang- en theatervoorstellingen. Hier vinden de eerste danswedstrijden plaats en doen de Koninklijke Carnaval Vloot, de Carnavalsband en de Parade van de Groteske maskers, hun indrukwekkende intrede.
Op zaterdag 21 februari, stroomt de stad vol Maltese gezinnen. Het Vrijheidsplein is nu even alleen voor kinderen met tal van activiteiten en danswedstrijden. De hele dag zijn er geweldige processies, optochten en parades door heel Valletta. Op straten en pleinen wordt tot in de late uurtjes gefeest. De volgende dagen zijn gevuld met steeds mooier wordende optochten, shows en danswedstrijden. In winkels en kraampjes verkoopt men de traditionele carnavalstaart en overal klinkt muziek. Pas op 24 februari worden de prijzen uitgereikt voor de mooiste kostuums, de beste praalwagens en de meest artistieke dansen.
De Maltezer archipel bestaat uit drie eilanden: Malta, Gozo en Comino. De talen zijn Maltees en Engels. De eilanden liggen strategisch in het hart van de Mediterranee: 93 km ten zuiden van Sicilië en 288 km ten noorden van Afrika. Meer informatie: www.visitmalta.com, www.malta.nl
Laatste nieuws over carnaval: www.maltaculture.com

0

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.