>Mode in de tijd van Napoleon in Waterloo

>Op 18 juni 1815 werd Napoleon door de geallieerden krachten onder leiding van de Engelsman Wellington definitief verslagen. Het Wellington Museum te Waterloo vertelt de geschiedenis van deze Slag bij Waterloo. Het museum is gevestigd in het herenhuis waar Wellington destijds verbleef. Het ligt aan de hoofdstraat van Waterloo en in de verschillende kamers van het huis ziet de bezoeker allerlei historische objecten en documenten. Regelmatig worden er ook exposities georganiseerd en tot 18 mei staat de mode in de tijd van Napoleon centraal.
Joséphine, bijgenaamd de “muze” van de elegantie, dicteerde in haar tijd de modetrends. Haar voorbeeld werd door tal van dames van standing gevolgd. Maar ook de heren lieten zich niet onbetuigd, niet in het burgerleven, maar ook niet in het leger; de accessoires en elementen van hun kledij waren een toonbeeld van uiterste verfijning.
Met deze tentoonstelling wil het museum de bezoeker laten kennismaken met de elegantie van de dames en heren uit die tijd. Samen met accessoires en authentieke stukken uit musea en privéverzamelingen tonen wij u op paspoppen waarheidsgetrouwe kopieën van toenmalige kledij van de hand van mevrouw Harran van “La Dame d’Atours”.
Ze schetst een beeld van hoe de dames, heren en kinderen op de verschillende tijdstippen van de dag gekleed gingen, maar besteedt ook speciale aandacht aan alles wat de mode symboliseerde. Ze geeft in haar werk blijk van minutieuze aandacht voor detail en grondig opzoekwerk. Het Wellington Museum, getuige van een historische veldslag, toont ook enkele mooie stukken, zoals uniformen en uitrusting van soldaten of chefs-staf. Het Wellington Museum ligt middenin Waterloo, een stad waar je ook goed kunt winkelen en lekker kunt eten in de vele restaurants.
www.museewellington.be, Open: dagelijks 09.30 – 18.30 uur, Expositie Mode en elegantie tijdens Empire, 21/1-18/5/2009. Lees ook de reportage van Elke Dag Vakantie.nl over dit gebied.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.