>Olifantenpopulatie gestegen

>

Equus grevyi, Zoo Leipzig. {{de|Grevyzebra im ...[Grevy’s zebra –Image via Wikipedia]

De olifanten populatie in het noorden van Kenia is gestegen met 5% sinds de laatste telling in 2002, zo is gebleken uit het rapport van de Kenya Wildlife Service dat eind 2008 is gepresenteerd. De populatie in het Laikipia, Samburu en Isiolo ecosysteem, in het noorden van Kenia, telt momenteel 7.468 olifanten. Dit is een stijging van ruim 5% ten opzicht van de laatste telling die in 2002 plaatsvond. Deze uitkomst werd onlangs door de Kenya Wildlife Service gepresenteerd in de Samburu Serena Lodge in Buffalo Springs National Reserve in het Isiolo District.

De grote telling heeft plaatsgevonden in een gebied dat loopt vanaf de Solio Ranch, gelegen aan de zuidgrens van het Laikipia plateau, tot het Marsabit National Reserve, het gebied rond het Turkana meer. Dit leefgebied omvat een oppervlakte van circa 28.000 km2. De telling van de olifanten vond in november 2008 plaats.

Charles Musyoki, die de resultaten presenteerde uit naam van Kenya Wildlife Service directeur Julius Kipng’etich, vertelde dat het noodzakelijk is dat er elke drie jaar opnieuw een telling van de olifanten plaatsvindt, dit om de aantallen nauwkeurig in de gaten te houden, trends te voorspellen en een accurate planning bij te houden.
Musyoki merkt ook op dat zowel privé wildparken en ranches beheerd door de lokale bevolking een belangrijke rol spelen in het behoud van grote groepen wilde dieren in deze gebieden, ondermeer door het tegengaan van stropen en de lokale gemeenschappen over het belang van het behoud van de dieren te onderwijzen. Daarnaast vertelde hij dat de bescherming van het Keniaanse wildlife ook buiten de grenzen van de hiertoe door de regering toegewezen gebieden moet gelden.
In dezelfde week dat de olifantentelling gebeurde, vond ook de eerste gecoördineerde en systematische uitgevoerde telling plaats van Grevy’s zebra’s.
De Grevy’s zebra is de grootste zebrasoort ter wereld, herkenbaar aan haar grote oren en witte buik, en wordt met uitsterven bedreigd. Uit de telling is gebleken dat de populatie van Kenia’s Gravy’s zebra’s 2.623 dieren telt. Eerder gedane schattingen schatten de populatie rond 2.000 tot 2.300 dieren. Meer informatie Kenia: www.magicalkenya.com | www.kws.org

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.