>Openluchtmuseum Den Gamle By 100 jaar

>Het openluchtmuseum Den Gamle By in Århus, de tweede stad van Denemarken, bestaat 100 jaar en gaat dat met tal van manifestaties vieren. Het museum, waarin een groot aantal huizen, winkels en werkplaatsen zijn te zien uit de periode vanaf de late Middeleeuwen tot rond 1900, ontstond als uitvloeisel van de grote ‘Landsudstilling’ die in 1909 in Århus werd gehouden. Den Gamly By (letterlijk: De Oude Stad) is overigens ’s werelds eerste openluchtmuseum op het gebied van de stedelijke culturele geschiedenis. Het is een inspiratiebron gebleken voor de oprichting van tal van andere openluchtmusea, zoals dat in Arnhem, in Stockholm (Skansen) en Lillehammer (Maihaugen).
Er is nu ter gelegenheid van het jubileum een grote fototentoonstelling in Den Gamle By geopend. Begin januari heeft Post Danmark een serie van vier postzegels uit met verschillende motieven uit het openluchtmuseum in Århus. Op 18 mei begint een grote expositie over honderd jaar Gamle By. Die dag is de toegang tot het museum gratis. Op 17 juni wordt door koningin Margrethe een uit Kopenhagen overgebracht gebouw uit 1683 geopend waarin destijds munten werden geslagen.
Meer informatie: Den Gamle By, Viborgvej 2, DK-8000 Århus C., tel. +45 8612 3188, fax +45 8676 0687, e-mail: webmaster@dengamleby.dk en internet: www.dengamleby.dk

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.