>Raap in Rusland NOOIT geld op

>

Red Square in Moscow, Russia.[Image via Wikipedia]

Rusland. Dat is: corruptie en mensenrechtenschendingen. Maar ook: cultuur, kathedralen en geschiedenis. Het land wil graag toeristen ontvangen, maar ja, als die de Russische ‘klantvriendelijkheid’ geproefd hebben, komen ze niet meer terug. En een tip: raap geen dollars van de straat op. Tijdens de informatiedag over Rusland was ik nog gewaarschuwd: raap in Moskou nooit geld van de straat. Voor je het weet, springt er een crimineel tevoorschijn die zegt dat het zijn geld is, aan het tellen slaat en jou er vervolgens van beschuldigt geld achter te houden. Kom daar maar eens onderuit.
Als ik van het Rode Plein terugloop naar mijn hotel, gebeurt het. Een man met een schoudertas loopt voor mij en laat uit zijn tas een bundeltje dollars vallen. Niets doen, schiet het door mijn hoofd. Ik loop door en iemand naast mij raapt het geld op. Hij wordt omstandig bedankt, en ik ook. Ik loop quasinonchalant door, maar na tien meter word ik staande gehouden door een man in een zwarte jas.
,,Moscow police”, zegt hij in zijn slechtste Engels. Hij vraagt naar mijn visum en wil weten waarom ik geld heb opgeraapt en de eigenaar niet het volledige bedrag heb teruggegeven. Ik voel dat ik het slachtoffer ben van een vuile streek.
De ‘agent’ zegt dat er dollars ontbreken. Ha, zeg ik, dat komt goed uit. Ik ben net in Moskou, geen Amerikaan en heb alleen euro’s bij me. Hij wil de euro’s zien en dwingt me mijn portefeuille te tonen. Als hij inderdaad geen dollars ziet, duwt hij me weg. Een paar minuten later sta ik ongedeerd in de lobby van het hotel. Lees het hele verhaal van Ruud Ubels bij het Nederlands Dagblad.

0

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.