>Utrecht in schilderijen

>Onder de Utrechtse schilders die rond 1900 actief waren, neemt J.P.C. Grolman een aparte plaats in. Johan Paul Constatinus Grolman werd op 4 mei 1841 geboren in de Viesteeg (de latere Lange Viestraat). Tot zijn 50e jaar was hij daar werkzaam als decoratie- en huisschilder. Zijn familie heeft gedurende meer dan 100 jaar in deze straat gewoond en gewerkt en is dus een echte familie uit Wijk C.
Als kunstenaar wordt hij aanvankelijk omschreven als zondagsschilder. Overigens was hij al wel sinds 1864 lid van het Schilder- en Teekenkundig Genootschap ‘Kunstliefde’ en exposeerde dikwijls op de jaarlijkse ten-toonstellingen. In 1891 deed hij zijn bedrijf over aan zijn zoon en legde hij zich geheel toe op het kunstschilde-ren. In 1895 liet hij zijn huis – Lange Viestraat 32 – opnieuw optrekken en richtte er een atelier in oud-Hollandse stijl in. Hij ontwikkelde een goede techniek, waardoor zijn schilderijen en aquarellen ook nu nog zo fris ogen alsof ze gisteren gemaakt zijn.
Een aantal onderwerpen had zijn grote belangstelling. In de eerste plaats het vastleggen van zijn eigen omge-ving: de stad Utrecht in het algemeen en Wijk C in het bijzonder. Deze stadsgezichten zijn warm van uitstraling en geven een goed beeld van de stad Utrecht aan het eind van de 19e eeuw. Hierin valt hij te vergelijken met zijn achterneef Anthony Grolman, aan wie Het Utrechts Archief momenteel een expositie wijdt.
Zijn omvangrijke oeuvre werd na zijn dood geveild, waardoor veel van zijn werken niet meer te traceren zijn. Het Volksbuurtmuseum is erin geslaagd een mooie selectie van het werk van Grolman bijeen te brengen met werken en reproducties uit eigen collectie, de verzameling Krijnen, het Bartholomeusgasthuis, het Joods Historisch Museum, het Centraal Museum en het Utrechts Archief. De expositie is te zien vanaf 7 februari tot en met 3 mei 2009 in het Volksbuurtmuseum Wijk C, Waterstraat 27 te Utrecht. Geopend di. t/m/ vr en zon. van 11.00 uur tot 17.00 uur.

0

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.