>Wandelen langs Amerikaanse historie

>De Amerikaanse staat Massachusetts is bij uitstek een bestemming voor wandelliefhebbers die tevens interesse hebben in cultuur en historie. Hier kwamen namelijk de eerste Europese pelgrims aan wal en begon de Amerikaanse Revolutie. Een wandelroute waarlangs al deze facetten te vinden zijn is The Mohawk Trail. Maar ook in de hoofdstad Boston en op schiereiland Cape Cod stapt men gemakkelijk in de voetsporen van Amerika’s helden en historie. Bovendien is de staat nu nog gemakkelijker bereikbaar nu KLM haar vluchten naar Hartford vanaf 2 juni zal hervatten.
De Mohawk trail is de eerste ‘scenic route’ van New England en werd officieel geopend op 22 oktober 1914. Het is een route van ongeveer 160 kilometer in het westen van Massachusetts en voert door maar liefst 14 nationale parken. Eens legde Amerika’s inheemse bevolking, de Mohawk indianen, deze route te voet of te paard af. Nu, vele jaren later is het volgen van -een deel- van deze route een ideale manier om de vele facetten van Massachusetts te bestuderen. Dit kan uiteraard ook met de auto, per mountainbike of per kayak.

De musea onderweg bevatten kunstschatten van Renoir en Degas, maar ook fascinerende hedendaagse kunstwerken. In Williamstown worden het hele jaar door hoogstaande voorstellingen gegeven: van het jazzfestival in april, tot het bekende filmfestival in oktober. Wandel-, hike-, kayak- en mountainbikeroutes voeren langs kristalheldere rivieren, adembenemend mooie bergpanorama’s en oude loofbossen. Het koloniale en Victoriaanse verleden van de staat komt tot leven in het historische dorpje Deerfield en het Western Gateway Heritage Park.
Op vele plekken langs de Mohawk Trail is het mogelijk wijn en (h)eerlijk eten te proeven. Appelgaarden verkopen de lekkerste cider, langs de weg staan fruitkraampjes en oude ambachten zijn hier nog ‘common good’.
Ook in het bruisende Boston hebben bijzondere mensen en gebeurtenissen hun sporen nagelaten en zijn er diverse wandelroutes te volgen. Door haar compacte vorm is de stad zeer goed te voet te ontdekken.
Zo vertelt The Black Heritage Trail de geschiedenis van de Afro-Amerikaanse bevolking. Deze bevolkingsgroep werd halverwege 1600 als slaven binnengebracht en leefde vanaf 1790 in de eerste geheel slavernij-vrije staat van de VS.
The Freedom Trail leidt langs straten, musea, kerken en huizen die de tijdgeest van de Amerikaanse Revolutie weer tot leven brengen.

Een ingrijpend incident in 1692 in het stadje Salem, ten noorden van Boston, maakte het leven voor vermeende heksen bijzonder hachelijk. Tijdens de beruchte heksenprocessen vonden hier een aantal gruwelijke martelingen en executies plaats, waarbij met name oude weduwen niet werden gespaard. Langs de Witch Trails worden verhalen uit die tijd nagespeeld en verteld. Speciaal voor kinderen is er een piratenmuseum met een echt schip, een grot vol schatten en piraten en heksen.

In het zuidoosten van Massachusetts ligt een bekend schiereiland, Cape Cod, en twee eilanden, Martha’s Vineyard en Nantucket. Op deze plaatsen heersen zee, zon en het buitenleven. Door de eeuwen heen heeft deze inspirerende omgeving talloze kunstenaars aangetrokken. De Art & Artisans Trails die hier zijn uitgezet maken het mogelijk de (schier)eilanden tot in de finesses te ervaren. Galeries en studio’s bevinden zich vaak op de mooiste plekjes en de kunstenaars vertellen met passie over hun woon- en werkomgeving.
Meer informatie Massachusetts: www.massvacation.com
Meer informatie Mohawk trail: www.mohawktrail.com
Meer informatie fimfestival Williamstown: www.williamstownfilmfest.com
Meer informatie jazzfestival Williamstown: www.williamstownjazz.com
Meer informatie Black heritage trail: www.afroammuseum.org/trail.htm
Meer informatie Freeedom trail: www.thefreedomtrail.org
Meer informatie Salem: www.salem.org

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.