>Appelciderseizoen begint

>Eva’s verleiding was…een appel. Wat zou ze gedaan hebben wanneer ze deze verboden vrucht uitgeperst in een heerlijk sparkling cider zou hebben geproefd? Van half januari tot en met eind mei is het appelcider seizoen in de Spaanse regio Navarra. De appelciderhuizen in de Baztán-Bidasoa vallei lichten een tipje van de sluier op en openen hun deuren voor het publiek. In diverse ciderbarretjes kan men het proeven van dit drankje combineren met typisch Navarrese hapjes.
De Baztán-Bidasoa vallei in het noorden van Navarra staat bekend vanwege de duizend jaar oude appelcider traditie die men daar vindt. De kunst van deze appelcider huizen is het mengen, waarbij een perfecte harmonie van smaken ontstaat en het alcoholpercentage tussen de 5 en 6 procent wordt gehouden. Jaarlijks gaat half januari het appelcider seizoen van start met het breken van de fusten en de viering van de “txotx”, het stuk hout dat het gat dicht van het vat waar de eerste cider uitkomt. Vanaf dan blijft men de smaak van de appelcider verbeteren tot en met mei, het einde van het seizoen.
Er is een divers aanbod van appelciderhuizen- en barretjes in de gehele regio Navarra. Vier van de ciderhuizen in de Baztán-Bidasoa vallei doorlopen het gehele proces: van het rooien van de appels in de appelgaarden tot het verwerken, bottelen en serveren van de cider. Deze 4 zijn: Tokai Alai in Lekunberri, Behetxonea in Beruete, Linddurrenborda in Lesaka en Larraldea in Lekaroz en zijn ook voor het publiek toegankelijk. In de Navarrese ciderbarretjeshangt een gezellige sfeer waarbij aan grote lange tafels traditionele menu’s als chorizo gekookt in appelcider, kabeljauw omelet, kabeljauw met pepers, op houtskool gegrild vlees en kaas met walnoten en gelei worden geserveerd.
www.turismo.navarra.es

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.