>Aspergeoogst opent Italiaanse lente

>

A view of Bolzano with the Cathedral on the right.[Bolzano – Image via Wikipedia]

Traditiegetrouw start de lente in Zuid-Tirol in Italië al op 1 april met de feestelijke aspergeoogst. Direct daarna volgen de spectaculaire reuzenslalom Gardenissima en de jaarlijkse proeverij Summa09. Alle wijnroutes zijn vanaf half april weer geheel geopend en in Bolzano is een mummie-expositie te bewonderen. Lente in Zuid-Tirol staat weer voor de deur.

De Weinstraße weken
In Zuid-Tirol is de oudste wijnroute van Italië te vinden. Deze zogeheten Weinstraße slingert door het het zuiden en is aangelegd in 1964. Vanaf 14 mei kunnen wijnliefhebbers hun kennis en proefervaring hier uitbreiden tijdens speciaal georganiseerde wijnritten langs wijnkelders en wijngaarden. Op 13 juni staat er een speciale wijnkeldernacht op het programma. De wijnkelders zijn dan allemaal open en bieden hun producten aan voor kostprijzen. Avonturiers kunnen elke woensdag met natuurgids en wijnboerin Margareth Orian meelopen langs het 1,5 kilometer lange wijnleerpad. Dit is een zeer aangename manier om alles te leren over het wijnmaakproces: van jonge wijnstok tot eindproduct. Een echte aanrader als aanvulling tijdens de de Weinstraße weken in het voorjaar is het wijnmuseum in Kaltern, waar oude werktuigen voor de wijnbouw tentoongesteld staan. www.suedtiroler-weinstrasse.it

Summa09: wijn als paradepaardje
Op 5 en 6 april wordt alweer de twaalfde Summa gehouden. Deze proeverij vindt plaats op het historische landgoed Càson Hirschprunn en bestaat uit lezingen, excursies, presentaties en natuurlijk het consumeren van de beste wijnen met de meest geschikte versnaperingen. Dit jaar presenteren niet alleen Italiaanse wijnhandelaren hun paradepaardjes. Ook Duitsland, Portugal, Spanje, Griekenland en Argentinië zijn vertegenwoordigd. www.summa09.eu

Delicate aroma’s en verfijnde smaak
Asperges worden in Zuid-Tirol al vanaf de 19e eeuw verbouwd vanwege hun verfijnde smaak en geneeskrachtige eigenschappen. De beroemde witte asperge van de Terlano-vlaktes wordt vroeg geoogst: vlak voordat het kopje boven de grond komt. Tijdens de aspergeweken van 1 april tot en met 30 mei, serveren vele restaurants in en rond de vlakte verrassende aspergegerechten. Vanzelfsprekend met de evenzo geroemde lokale wijnen. www.terlan.info

De langste reuzenslalom ter wereld
Snelheid, kracht en inschattingsvermogen spatten van de piste tijdens de Gardenissima die op zondag 5 april plaatsvindt in Val Gardena. De Gardenissima is de langste reuzenslalomwedstrijd ter wereld en trekt bezoekers van over de hele wereld. De deelnemers zijn dan ook topsporters. Dit jaar dingen onder andere Werner Heel, Christof Innerhofer en Denise Karbon om de prestigieuze prijzen. www.valgardena.it/gardenissima

Vrienden van ijsman Otzi
Wie in de vroege lente Zuid-Tirol bezoekt, mag een bezoek aan het archeologische museum in Bolzano niet missen. Van 10 maart tot 25 oktober is hier namelijk een uitzonderlijke expositie van internationale mummies te bezichtigen. Stralend middelpunt is de neolithische ijsman Otzi, gevonden in de bergen van Zuid-Tirol. Tijdens deze expositie is hij echter omgeven door menselijke en dierlijke mummies uit de hele wereld. www.archaeologiemuseum.it

Reblog this post [with Zemanta]

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.