>Brandenburg: in spoor van de Koude Oorlog

>

  * Description: Berlin-Potsdam, Glienick...[Potsdam – Image via Wikipedia]

De Glienicker Brücke waar spionnen werden uitgewisseld, de Waldsiedlung waar partijbonzen in enorme villa’s woonden en Eisenhüttenstadt, de eerste stad die volgens socialistische principes werd gebouwd – tal van plekken die herinneren aan de periode dat Brandenburg nog achter het IJzeren Gordijn lag.
De ‘Wende’ (letterlijk omslag) bracht grote veranderingen voor de deelstaat met zich mee. Twintig jaar na de val van de Muur is de regio rond Berlijn een interessante bestemming. Enerzijds zijn er veel sporen van de Koude Oorlog bewaard gebleven, zoals de bunkercomplexen in Harnekop. Anderzijds zijn sommige plekken juist vernieuwd. Zo konden de prachtige paleizen en landhuizen die na de Tweede Wereldoorlog waren onteigend en in verval waren geraakt, weer in oude luister worden hersteld.
Het Marmorpalais in Potsdam vormt daarvan het bewijs. Nadat de Russische tanks en het MiG gevechtsvliegtuig uit de romantische tuinen waren verdwenen, is het een van de populairste bezienswaardigheden van de voormalige garnizoensstad.
Ter gelegenheid van het herdenkingsjaar heeft Brandenburg een flyer met twintig historische plekken en monumenten samengesteld. Daarnaast is er de ‘Mauerkarte’ die laat zien waar vroeger de Muur precies liep. Beide kunnen via het Duits Verkeersbureau worden besteld.
20 jahre mauerfall

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.