>Cézanne in het Philadelphia Museum of Art

>

Self Portrait by Paul Cézanne. Working in the ...[Zelfportret – Image via Wikipedia]

In het Amerikaanse Philadelphia is de tentoonstelling Cézanne and Beyond feestelijk geopend in het Philadelphia Museum of Art. In deze tentoonstelling staat de creatieve interactie tussen Paul Cézanne (1839 – 1906) en de achtereenvolgende kunstenaarsgeneraties centraal. De 150 speciaal voor deze tentoonstelling geselecteerde werken van Cézanne en andere kunstenaars zijn tot 17 mei 2009 te bezichtigen.

Naast kunstwerken van de hand van Cézanne worden er schilderijen van grote meesters zoals Henri Matisse, Piet Mondriaan, Pablo Picasso, Georges Braque en Alberto Giacometti getoond. Speciale aandacht gaat uit naar de invloed van Cézanne op de huidige generatie kunstenaars zoals Jeff Wall en Sherrie Levine.

De curator van het museum, Joseph J. Richel, benadrukt dat de expositie gericht is op het demonstreren van de uitwisseling van artistieke ideeën van kunstenaars onderling: ‘In plaats van een chronologische opstelling aan te houden waarbij het werk van Cézanne lineair wordt tentoongesteld hebben we gekozen voor een opstelling die de dynamiek van de creatieve ideeën van kunstenaars laat zien en hoe deze ideeën omgevormd, opgerekt, herformuleert en getransformeerd worden in de handen van verschillende kunstenaars. Op deze manier wordt de bezoeker uitgenodigd om de tentoonstelling op een volstrekt non-lineaire wijze te bezoeken terwijl Cézanne centraal blijft staan.’

Het Philadelphia Museum of Art is een van de grootste musea in de Verenigde Staten. De collectie omvat schilderijen, beeldhouwwerken, tekeningen, kunstnijverheid en architecturale objecten uit Europa, Azië en Noord- en Zuid Amerika. Het museum bevindt zich in Philadelphia in de staat Pennsylvania, en is de op één na grootste stad aan de oostkust van de Verenigde Staten. Meer informatie: www.PhiladelphiaUSA.travel en www.philamuseum.org

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.