>Expositie over leven Juliana

>>Expositie over leven Juliana 8In Paleis Het Loo is van 1 mei tot en met 31 augustus 2009 de dubbelexpositie “JULIANA” te zien. Op 30 april 2009 wordt de honderdste geboortedag van koningin Juliana (1909-2004) herdacht, aanleiding voor een veelzijdige presentatie op Paleis Het Loo, gewijd aan het boeiende maar ook bewogen leven van deze vorstin.
Het eerste deel van de dubbelexpositie, “JULIANA, een wandeling door haar leven”, gaat aan de hand van een aantal thema’s in op haar jeugdjaren, haar opleiding en huwelijk, alsmede haar gezinsleven op Paleis Soestdijk en in Canada gedurende de oorlogsjaren. In deze periode zette zij zich bijzonder in voor de Nederlandse belangen. De inhuldiging van Juliana als koningin in 1948, haar staatsrechtelijke rol en vele maatschappelijke en sociale activiteiten komen aan de orde, evenals haar relatie met pers en media. Tenslotte wordt aandacht besteed aan de periode na de troonsafstand, die eindigt met haar overlijden in 2004. In de tentoonstelling “JULIANA, een wandeling door haar leven” wordt haar levensloop geïllustreerd aan de hand van bijzondere voorwerpen uit haar persoonlijk bezit, zoals haar wieg, trouwjurk, karakteristieke ‘vlinderbril’, alsmede kostbare geschenken en hoge buitenlandse onderscheidingen die zij heeft ontvangen. Ook is er een groot aantal foto’s en filmbeelden te zien, onder meer geselecteerd uit de verzamelingen van het Koninklijk Huisarchief en Paleis Het Loo.
Het tweede deel van de expositie toont onder de titel “JULIANA, in beeld” het officiële gezicht van prinses, later koningin, Juliana. Met onder meer geschilderde en getekende portretten, borstbeelden, staatsiefoto’s van fotografen als Max Koot en Paul Huf, ontwerpen voor postzegels, munten, penningen en het ene bankbiljet dat Juliana’s beeltenis heeft gedragen. De schilderijen zijn niet alleen geselecteerd uit de eigen collecties van Paleis Het Loo en de Koninklijke Verzamelingen, maar ook uit de grote hoeveelheid portretten die zich in stadhuizen en andere (semi-)overheidsgebouwen in het land bevinden. De gevarieerde keuze Koninginneportretten vormt een staalkaart van de verschillende stromingen in de beeldende kunsten en de grafische vormgeving gedurende een belangrijk deel van de 20ste eeuw. www.paleishetloo.nl

0

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.