>Finnair voer energielabel vliegtuigen in

>

Helsinki-Vantaa Airport (HEL/EFHK), Vantaa, Fi...[Image via Wikipedia]

De Finse luchtvaartmaatschappij Finnair is voorstander van de invoering van energielabels voor vliegtuigen. ‘Zoals het inmiddels gemeengoed is geworden voor de automobiel-industrie, zo zou de consument ook gebaat zijn bij een helder inzicht in het kerosineverbruik van vliegtuigen. Wij investeren in totaal 1,5 miljard euro in onze nieuwe vloot dus vertel ik onze klanten graag dat wij met zeer zuinige toestellen vliegen,’ aldus Kati Ihamäki, Vice President voor duurzame ontwikkeling bij Finnair. Tegen het eind van 2010 zullen alle huidige MD-11 toestellen voor intercontinentale vluchten vervangen zijn door de nieuwe Airbus A330 en A340. Dit type toestel produceert respectievelijk 20 en 10% minder uitstoot, is zuiniger en beschikt over stillere motoren. Kan een consument bij de aanschaf van een nieuwe auto het energielabel in het aankoopproces meenemen, bij de aankoop van een vliegticket is deze optie nu nog niet mogelijk.

Finnair is van mening dat de eerste verantwoordelijkheid voor een meer duurzame luchtvaart bij de luchtvaartmaatschappij zelf ligt. ‘Wij bieden onze klanten niet de mogelijkheid om hun CO2 uitstoot tegen betaling te compenseren. Wij vinden het als luchtvaartmaatschappij onze eigen verantwoordelijkheid om in nieuwe en schonere vliegtuigen te investeren,’ stelt Ihamäki.

Het is niet alleen de vlootvernieuwing die de CO2 emissie zal reduceren, ook de geografische ligging van Helsinki draagt daar toe aan bij. Vliegen vanaf Europa via Helsinki naar het Verre Oosten is de meeste directe vliegroute; het spaart tijd en kerosine en stoot daarom minder CO2 uit. ‘Onze grootste opponent om deze boodschap te verduidelijken is de Vlaamse cartograaf Mercator die rond 1569 de aardbol plat weergaf op een landkaart. De wereld is niet plat als een pannenkoek. Op een ronde aardbol zie je veel duidelijker dat de route langs het noordelijke halfrond naar Azië directer is,’ aldus Ihamäki.

Finnair is inmiddels een van de weinige internationale luchtvaartmaatschappijen die op hun website een emissiecalculator geplaatst hebben zodat bezoekers en passagiers de uitstoot per vlucht kunnen berekenen. Deze maand verschijnt het nieuwe rapport Duurzaamheid waarin Finnair rekenschap aflegt over haar maatschappelijk verantwoord ondernemen. www.finnair.com.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.