>Nivon schaft na 80 jaar corvee af

>De zalen stofzuigen, de w.c. schrobben of de keuken soppen hoeven gasten vanaf dit jaar niet meer in de natuurvriendenhuizen. Het Nivon schaft het samen schoonhouden van de vakantieverblijven af. De gasten blijven welkom om met een sociaal hart actief bezig te zijn met natuur, cultuur en ont-moeten. Op zondag 19 april kunnen mensen meemaken waar het Nivon voor staat. Dan is er onder het motto ‘natuurlijk dichtbij’ een open dag van 11.00-16.00 uur. Op het programma: Snuffelen op de buitensport-ruilmarkt – Samen een kunstwerk maken – Wandelen in de omgeving – Meespeuren op excursies – Kinderactiviteiten – Wijzer worden op de infomarkt – Vrolijke verhalen en muziek – Kokkerellen in de keuken – Wervelende workshops – Tentenshow – Win een overnachting in een natuurvriendenhuis.

De sfeer in een natuurvriendenhuis is niet te vergelijkbaar met een hotel, pension of ander vakantieoord. Gasten komen af op de mooie locaties van de natuurvriendenhuizen en op het onderlinge contact tussen de bezoekers dat vaak spontaan ontstaat. Of het nu in de verblijfsruimten is of in de gemeenschappelijke keuken. Vakantiegangers komen vaak speciaal voor dit unieke karakter naar deze huizen.

In 1928 richtte een arbeiderscollectief het eerste natuurvriendenhuis in Nederland op: Krikkenhaar in Bornerbroek. Betaalbaar in de natuur op vakantie gaan, dat was het doel. Om de kosten te drukken onderhielden de arbeiders de huizen zelf en maakten zij samen schoon tijdens hun verblijf. Vrijwilligers runnen nog altijd de vijftien Nederlandse natuurvriendenhuizen, maar vanaf 2009 hoeven gasten niet meer mee te helpen met het schoonmaken van de gemeenschappelijke ruimten. Dat past niet meer in deze tijd.

Deelnemende huizen:
♦ De Bosbeek – Bennekom, Gelderland
♦ Hunehuis – Havelte, Drenthe
♦ Morgenrood – Oisterwijk, Noord-Brabant
♦ Banjaert – Wijk aan Zee, Noord-Holland
Op www.nivon.nl staat het programma per deelnemend huis

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.