>Olifant Annabel had artrose

>Het officiële persbericht van Dierenpark Emmen:

Zondagmiddag is olifant Annabel – met haar 45 jaar de oudste olifant in de Emmense kudde – ten gevolge van een stoeipartij van twee jonge mannetjes in de droge gracht van het olifantenverblijf gevallen. Ze kwam daarbij op haar rug terecht. De verzorgers en andere medewerkers waren snel ter plaatse en slaagden erin Annabel in een betere houding te krijgen. Het lukte niet om haar te laten staan in de gracht. Een zware hijskraan tilde haar daarop uit de gracht op het buitenterrein van de olifanten. Daar bleef ze liggen. Ook nadat de dierenarts haar diverse infusen had toegediend, probeerde ze helaas niet om te gaan staan. Pogingen van de brandweer met speciale luchtkussens en tenslotte nogmaals met de hijskraan mochten niet baten. Annabel reageerde nergens meer op. De situatie was uitzichtloos en uiteindelijk is besloten Annabel in te laten slapen.

Deze situatie was reden om sectie te laten verrichten bij de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit in Utrecht. Daar is gebleken dat Annabel leed aan chronische gewrichtsaandoeningen (arthrose) waardoor zij minder stabiel was. Dat is hoogstwaarschijnlijk een gevolg van haar leeftijd en mede de reden van haar val. Bovendien bleek dat een nekwervel was gebroken waardoor ze deels verlamd was geraakt.

Gezien deze waarnemingen is de beslissing om haar op dat moment in te laten slapen, juist geweest en is haar verder lijden bespaard gebleven.

De verslagenheid in en buiten het park is groot. We hebben inmiddels uit het hele land veel blijken van medeleven ontvangen.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.