>Ruimte voor heide en jeneverbes

>

{{nl|zelfgemaakte foto van Jeneverbes; half se...[Jeneverbes – Image via Wikipedia]

Staatsbosbeheer wil de Borkeld bij Markelo aantrekkelijk houden als recreatiegebied en als leefgebied voor plant en dier. Daarom gaat zij de aankomende maanden enkele percelen naaldbos uitdunnen. Hierdoor wordt de heide uitgebreid, krijgt de jeneverbes weer meer ruimte en ook inlandse soorten zullen hiervan profiteren. Flora en fauna ontwikkelt zich beter in een omgeving waar licht is. Openheid biedt een goed onderkomen aan vogels en aan tal van andere bosbewoners zoals paddenstoelen, vlinders en zoogdieren. Ook is een gevarieerd bos minder vatbaar voor ziektes en aantrekkelijker voor wandelaars en andere bezoekers.
Het zestig jaar geleden aangeplante naaldbos is er de oorzaak van dat de van oorsprong aanwezige heide en plaatselijk ook jeneverbesstruiken steeds meer in de verdrukking zijn gekomen. Grove Den en Lariks maakten lange tijd het bos te dicht voor deze soorten. Juist de aanwezigheid van zoveel jeneverbesstruiken op de Borkeld is heel bijzonder. De alom bekende jeneverbesvelden, welke nu nog wat geïsoleerd ten opzichte van elkaar liggen, gaan zo weer een geheel vormen. In de dunningspercelen zullen de inlandse soorten weer meer ruimte krijgen.

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.