>Vliegen = CO2 bijhouden

>Europese luchtvaartmaatschappijen moeten de kilometers en CO2-uitstoot van vluchten gaan bijhouden. Het verplicht bijhouden van deze gegevens geldt vanaf 1 januari 2010. De sector gaat vanaf 2012 betalen voor de uitstoot. Over 2010 en 2011 hoeft niet betaald te worden, maar de luchtvaartsector is wel verplicht de gegevens aan te leveren bij de Nederlandse Emissie Autoriteit. Luchtvaartmaatschappijen vallen vanaf 2012 onder het Europese emissiehandelssysteem. De ministerraad heeft op voorstel van minister Cramer van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer, mede namens minister Eurlings van Verkeer en Waterstaat, ingestemd met een wetsvoorstel waarin deze Europese richtlijn is vastgelegd.
De nieuwe richtlijn bepaalt dat over de eerste periode (geheel 2012) de emissierechten 97 procent bedragen van de gemiddelde uitstoot over 2004, 2005 en 2006. Voor de tweede periode (2013-2020) bedraagt dit 95 procent. Een deel van de emissierechten wordt kosteloos toegewezen. Vijftien procent wordt geveild. Vliegmaatschappijen die hun gevlogen aantal kilometers en de CO2-uitstoot over 2010 aanleveren, komen in aanmerking voor gratis rechten.
De ministerraad heeft ermee ingestemd dat het wetsvoorstel voor advies aan de Raad van State zal worden gezonden. De tekst van het wetsvoorstel en van het advies van de Raad van State worden openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.