Zuid-Tirol voor milieuvriendelijke vakantie

Als het gaat om duurzaamheid in wonen en toerisme loopt Zuid-Tirol in Italië volgens eigen zeggen voorop. Momenteel wordt 48% van de energie er op milieuvriendelijke wijze gewonnen, en men streeft naar 70% rond 2013. Er worden verschillende projecten uitgevoerd om wonen en verblijven in dit berggebied zo duurzaam mogelijk te maken.
Bolzano, de belangrijkste stad in Zuid-Tirol, is uitgeroepen tot Alpenstad van het jaar 2009. Deze titel wordt verleend aan steden die zich bijzonder inzetten voor de Alpenconventie, een overeenkomst die de bescherming en duurzame ontwikkeling van het Alpengebied beoogt. Een van de belangrijkste doelstellingen van de conventie is de toekomst zo duurzaam mogelijk te maken door het nemen van concrete, innovatieve maatregelen, bijvoorbeeld op het gebied van energiewinning, vervoer, cultuur en natuurbescherming. (alpenkonvention.org)
Verscheidene steden en regio’s in Zuid-Tirol maken hun eigen plannen voor duurzame ontwikkeling op basisniveau. Zo worden bijvoorbeeld auto’s geweerd uit het skigebied Seiseralm, de grootste hoogvlakte van Europa, waar men in plaats daarvan gebruik maakt van kabelbanen (seiseralm.it). Daarnaast worden de dorpen Dobbiaco/Toblach en San Candido/Innichen volledig verwarmd met technologie op basis van houtafval en biomassa. De verwarmingsinstallatie in het district van deze dorpen heeft ook een bezoekerscentrum, het eerste in zijn soort in Europa, waar men kan zien hoe energie zo duurzaam mogelijk wordt opgewekt. Meer informatie Zuid-Tirol: www.suedtirol.info.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.