>Zweden vieren lente met wafels

>

Brusselse wafel.[Image by ~Ans~ via Flickr]

Op 25 maart vieren de Zweden Våffeldagen, de internationale wafeldag. De dag markeert het einde van de winter en het begin van de lente. De wafel is uitgegroeid tot een nationaal symbool van Zweden. De geschiedenis van de wafels voert terug naar de Zweedse middeleeuwen. In de lente, na de duistere wintermaanden, waren er weer voldoende eieren en melk. De Zweden aten dan veel wafels met slagroom -zonder suiker – en jam. Vroeger werden de wafels boven het vuur in speciale vierkante borden met verschillende patronen gebakken. Aan het eind van de 19de eeuw zijn de ronde wafelijzers met hartjesvorm ontwikkelt zoals we die vandaag de dag nog kennen. Våffeldagen is overigens een verbastering van Vår Frudagen (de Annunciatie of Maria-Boodschap) een oud-christelijke feestdag die op 25 maart valt. Dit is in het dagelijks taalgebruik verworden tot Våffeldagen. Zelf maken? Smelt 125g boter en laat het afkoelen. Meng 2 dl melk, 4 dl bloem, 1 eetlepel bakpoeder, 2 dl ijskoud water met als laatste de gesmolten. Smaklig måltid!
Lees meer over Zweden als culinair land: www.swedenabroad.com

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.