>Bergen brokkelen af

>

The Southern Alps, New Zealand[Image by GothPhil via Flickr]

De bergen van Mount Cook National Park in Nieuw-Zeeland worden ook wel de Southern Alps genoemd. In het park liggen 140 bergen die hoger zijn dan 2000 meter. Mount Cook is het absolute hoogtepunt, met drie toppen op 3754 meter. Twintig jaar geleden was de berg nog een stukje hoger. Helaas braken in 1991 grote stukken steen en ijs af. De top kwam tien meter lager te liggen. Mount Cook is populair bij ervaren bergbeklimmers. De tocht is een enorme uitdaging. De beklimming van de steile ijswanden wordt vaak bemoeilijkt door zware stormen.
Wie de top weet te bereiken, heeft een spectaculair uitzicht. Rond de bergen hangt vaak laaghangende bewolking, waardoor je je in een andere wereld waant. Slechts de toppen van de omringende bergen doorboren de witte wolkendeken. Ook voor minder ervaren klimmers is er een route naar boven: de Mount Cook Ball Pass. Deze tocht trekt langs ravijnen, gletsjers en meren en duurt drie dagen. Het pad is alleen toegankelijk tussen december en maart. De rest van het jaar maken sneeuwval en lawines de trek onmogelijk. Meer in de nieuwsbrief van Nieuw-Zeeland

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.