>Genieten in de tuin van de koning

>Slechts twee weken per jaar zijn de Koninklijke Serres van Laken in Brussel geopend voor het publiek. Dit jaar is het van 17 april tot 10 mei weer Serres-tijd. Men neemt dan een kijkje in de privé-tuin van de koninklijke familie van België. Een buitenkansje om onder die schitterende constructie van ijzer en glas te genieten van bomen, planten en bloemen. Ook wandelt de bezoeker door een deel van het park van het Kasteel. De kerk Onze Lieve-Vrouw van Laken en de koninklijke crypte zijn ook open gedurende deze periode.
Leopold II liet de Serres meer dan 100 jaar geleden aanleggen. Hij realiseerde daarmee zijn droom om de ‘eeuwige lente’ bij de hand te hebben. Alphonse Balat, de leermeester van Victor Horta, is architect van het gebouw. De Engelse tuinarchitect John Wills mocht de inrichting verzorgen. Resultaat: een complex van 36 kassen verbonden door glazen passages, in art-nouveaustijl en gevuld met exotische en bekende planten en bomen. De Kongo serre is het hoogtepunt: een constructie van glas en staal van 30 x 30 meter met voornamelijk palmbomen. Verder krijgt men o.a. te zien: muren bedekt met varens, gangen met een plafond van bloeiende fuchsia’s, manshoge geraniums, zalen gevuld met bloeiende azalea’s, oleanders en camelia’s. Grijp dit jaarlijkse buitenkansje.
Info: www.monarchie.be, openstelling Koninklijke Serres van Laken, 17/4-10/5/09, Belgisch Verkeersbureau voor Wallonië en Brussel, Postbus 2324, 2002 CH Haarlem, tel 0900-2020107 (0,45 € p/m), belgisch.verkeersbureau@wxs.nl. Toegang 2,50 €.

0

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.