>Oefen uw ‘tunnelvaardigheid’

>Het gaat de goede kant op met de tunnelveiligheid in Europa. Van de dertien tunnels scoren er negen ‘zeer goed’ in de meest recente tunneltest die de ANWB in samenwerking met Europese zusterclubs heeft uitgevoerd. Drie kregen het predicaat ‘goed’ en één tunnel scoorde ‘redelijk’.
Alle tunnels zijn bezocht door tunnelexperts. Na de inspectie van de desbetreffende tunnel werd met de exploitanten gesproken over veiligheidstechnische vraagstukken. Beoordeeld werden enerzijds de risiciofactoren, zoals verkeersdrukte, percentage vrachtwagens in het verkeer, vervoer van gevaarlijke stoffen, één- of tweerichtingverkeer, anderzijds de maatregelen om de risico’s te beperken of gevolgen van noodsituaties te hanteren. Daaronder vallen communicatiemogelijkheden, brandwerende maatregelen, vlucht- en reddingswegen, ventilatie en calamiteitenplannen en trainingsprogramma’s van hulpdiensten.
De ANWB geeft informatie over alle geteste Europese tunnels, onder meer bij de Europese routeplanner op anwb.nl. Daarnaast heeft de ANWB informatie beschikbaar over wat een automobilist moet doen mocht zich een calamiteit voordoen in een tunnel. Ook is er op anwb.nl een interactief programma beschikbaar waar de bestuurder kan oefenen wat te doen bij een botsing of brand of pech in een tunnel.
Het belangrijkste bij het rijden in een tunnel:
· Hou je aan de maximumsnelheid
· Hou zoveel mogelijk afstand
· Keer nooit en rijd nooit achteruit
· Blus een brand alleen in het beginstadium. Wanneer de brand echter niet meer te blussen is, waarschuw hulpdiensten, en verlaat de tunnel.
· Doe de lichten van de auto aan.
· Zelf uw zonnebril af voordat u de tunnel inrijdt.

0

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.