>Sigmund viert verjaardag in Groningen

>Al vijftien jaar verzorgt schrijver en tekenaar Peter de Wit de dagelijkse strip Sigmund in de Volkskrant. Voor deze krant en Het Nederlands Stripmuseum Groningen is dit jubileum meer dan voldoende reden om vanaf maandag 18 mei een nieuwe tentoonstelling te presenteren. ‘Nederland volgens Sigmund’ wordt veel meer dan een overzichtstentoonstelling. Rondom een tiental thema’s werpt de eenogige psychiater Sigmund een kritische en tegelijkertijd amusante blik op hoe Nederlanders omgaan met allerlei maatschappelijke en sociale ontwikkelingen.

Het Nederlands Stripmuseum Groningen koos – in nauw overleg met maker Peter de Wit – niet voor een overzichtstentoonstelling. “Doordat Sigmund altijd een kritische blik werpt op zaken in de maatschappij, werd besloten om een tentoonstelling rond die actuele zaken samen te stellen”, aldus gastconservator Frans Le Roux. De tentoonstelling ‘Nederland volgens Sigmund’ wordt thematisch gepresenteerd rondom een tiental hoofdthema’s zoals relaties, gezin, nieuwe Nederlanders, therapie, geluk, vrije tijd, geld, werk, gezondheid en maatschappij. Er wordt een journalistieke component aan de tentoonstelling toegevoegd met meningen en feiten, geschreven door journalisten van de Volkskrant. In de begeleidende teksten wordt ‘de stand van het land’ over eerdergenoemde onderwerpen toegelicht. Daarnaast worden in de vormgeving krantenkoppen verwerkt die betrekking hebben op de thema’s.

Centraal in de tentoonstelling staat de interactieve Sigmund Therapiemachine. Dit is het behandelkamertje van Sigmund. Stripmuseum-bezoekers kunnen daarin plaats nemen tegenover een ‘levensechte’ bewegende en sprekende projectie van de strippsychiater. Hij stelt de bezoeker vragen en deze geeft vervolgens antwoord. In reactie op de antwoorden, worden er telkens andere vragen door Sigmund gesteld. Zo krijgt elke bezoeker een eigen behandeling. Na een paar antwoorden krijgt men de diagnose van Sigmund over dit specifieke geval en wat er nog aan te doen is (of niet). De bedoeling is dat anderen mee kunnen kijken met deze hilarische therapie waar een echte psychologische test achter zit. De tentoonstelling ‘Nederland volgens Sigmund – de stand van onze mores en sores’ opent maandag 18 mei en blijft in Het Nederlands Stripmuseum Groningen (Westerhaven 71, Groningen) tot en met 27 september. Het project wordt mede mogelijk gemaakt door hoofdsponsor Achmea.
Het Nederlands Stripmuseum Groningen is een verrassend museum waarin de Nederlandstalige strip centraal staat. Alle Nederlandse striphelden zijn hier vertegenwoordigd: Suske & Wiske, Sjors & Sjimmie en Ollie B. Bommel. Kinderen kunnen zich uitleven in de Nickelodeon Hoek met onder meer SpongeBob Squarepants, Dora en Avatar. Bijzonder is dat bezoekers te gast kunnen zijn in de huiskamer van Jan, Jans en de kinderen. www.stripmuseum.nl

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.