>Veerboot Texel naar Madurodam

>Vandaag laat Madurodam de veerboot ms ‘Dokter Wagemaker’ van Teso te water. Siebe Riedstra, Directeur Generaal Mobiliteit van het ministerie van Verkeer & Waterstaat, en Friso Wesseling, de 16-jarige burgemeester van Madurodam, dopen het schip feestelijk.
Texels Eigen Stoomboot Onderneming (Teso) onderhoudt sinds 1907 de veerdienst tussen Den Helder en Texel. De huidige Dokter Wagemaker is sinds 1 januari 2006 het pronkstuk van de veerdienst. Het schip is genoemd naar de Texelse huisarts en oprichter van Teso, dokter Adriaan Wagemaker. Hij zamelde destijds geld in onder de Texelaars door uitgifte van aandelen om de oprichting van de onderneming mogelijk te maken.
De veerboot legt de afstand tussen Texel en Den Helder (4200 meter) in circa 20 minuten af. De gemiddelde snelheid van het schip is 11,5 knopen (circa 20 km/u). Dokter Wagemaker is de meest moderne van de vloot van Teso en kan tot 300 auto’s en 1750 passagiers vervoeren. De miniatuur in Madurodam meet iets meer dan 5 meter lang en bijna 1 meter breed en is te zien in de haven van Madurodam.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.