>De tuinen van Zwitserland

>

Engadin[Image via Wikipedia]

Hoezo, de tuinen van Zwitserland? Is Zwitserland dan niet één grote landschapstuin? Ja en nee.
Je denkt in eerste instantie aan gentiaan, edelweiss en alpenroosjes in de bergen of een van de
alpentuinen of aan met bloemen bezaaide alpenweiden. Op het gebied van mooi aangelegde
tuinen valt er in lager gelegen gebieden en in steden en plattelandsdorpen ook veel te genieten.
De klimatologische en geografische omstandigheden zijn bepalend voor de flora in Zwitserland. Op wandelingen hoog in de bergen kom je de echte alpenbloemen en -planten tegen zoals edelweiss, gentiaan en alpenroosje en nog veel andere beschermde flora. Wel fotograferen, niet plukken, is het devies.

Een van de bekendste alpentuinen van Zwitserland is die op de Schynige Platte in het Berner Oberland (alpengarten.ch) waar je ’s zomers met een tandradbaantje naar toe tuft. Er zijn honderden verschillende plantensoorten te bewonderen. De alpentuin Rambertia op Rochers-de-Naye boven Montreux (swissriviera.com/naye), ook per tandradbaan te bereiken, concurreert met nog meer plantenvariëteiten en spectaculair uitzicht op het Meer van Genève en de omringende bergen. Iets verderop in het alpengebied van het Meer van Genève is de alpentuin La Thomasia (bex-tourisme.ch) te vinden, met inheemse alpenplanten en ook planten uit berggebieden op andere continenten. Al meer dan een eeuw is boven Davos in Graubünden het Alpinum Schatzalp te bezoeken (alpinum.ch). Op het Aletschplateau boven de
grote gletsjer in het Wallis ligt het steunpunt ProNatura Aletsch van de Zwitserse Bond voor
natuurbescherming (pronatura.ch/aletsch), waar je van alles kunt leren over de natuur, ook tijdens meerdaagse cursussen, en het belevenispad door de alpentuin kunt volgen. Vanuit Adelboden in het Berner Oberland wandel je in 40 minuten omhoog naar de alpentuin Höreli (adelboden.ch).
En verder zijn er nog kruidentuinen. Wie kent ze niet, de Zwitserse kruidenbonbons van Ricola? Verspreid over Zwitserland zijn er inmiddels 5 Ricola-kruidentuinen, van Zermatt in het Wallis tot Pontresina in Graubünden (ricola.ch). Een nostaligsch sfeertje omringt je als je door de (medicinale) kruidentuin tussen eeuwenoude boerderijen dwaalt in het Zwitserse openluchtmuseum Ballenberg (ballenberg.ch). Diverse vakantieplaatsen organiseren in het
zomerseizoen bloemen- en kruidenwandelingen, bijvoorbeeld in het UNESCO biosfeerreservaat
Entlebuch en in Beatenberg. Algemene informatie: MySwitzerland.com/natuur
Swiss Web Flora: http://www.wsl.ch/land/products/webflorast/ik

0

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.