>Gefascineerd door de IJssel

>

>Gefascineerd door de IJssel 9[Hoog water bij de IJssel in 1983]

Fascinatie. Stromend water. IJssel. De rivier heeft ongekende krachten. Met haar schoonheid fascineert zij menig voorbijganger. Maar ook fysiek toont zij haar kunnen, vooral bij hoog water. De toekomst belooft ons water, veel water. Ook de IJssel, afwateringsrivier van de Rijn, heeft een stevig groeiscenario voor de toekomst. De tentoonstelling “IJssel meer of minder” in Deventer geeft verschillende visies op de IJssel in de nabije toekomst. Wat te doen met de extra toevoer van water? Wordt Deventer het Venetië van Nederland?
De expositie toont uiteenlopende ideeën om het water van de IJssel sneller af te voeren evenals een beeld van de gevolgen voor de omgeving. Foto’s, artist impressions en een maquette visualiseren de toekomstplannen bij hoog èn bij laag water. Nevengeulen ter hoogte van de jachthaven en een aantal kleinere geulen bij de Worp zorgen er straks voor dat de Deventenaar zijn voeten drooghoudt. Behalve het water krijgen ook de flora en fauna de ruimte. Het recreatief gebruik van de IJssel krijgt een extra stimulans.
Ook een terugblik ontbreekt niet. Het gebruik van de rivier en de uiterwaarden is door de invloed van de natuur altijd aan verandering onderhevig geweest. Sinds 1900 waren er vijf zware overstromingen. Fotomateriaal toont de dramatische gevolgen van deze extreme waterhoogtes, zoals die van 7.33 meter boven NAP in 1926, toen het water de binnenstad in stroomde.
Bij de tentoonstelling is er een gevarieerd aanbod van activiteiten, naast bovengenoemde lezingen volgt er een workshop waterbeestjes kijken op 8 juli. In samenwerking met IVN-Deventer zijn er op 29 juli & 22 augustus twee wandelingen aan onder de titel ‘Veranderende natuur in het IJsselgebied?’. U kunt ook kennismaken met sloeproeien.
Het sloeproeien op de IJssel wordt voorafgegaan door een inleiding op de tentoonstelling op zaterdag 8 augustus. Het sloeproeien wordt verzorgd in samenwerking met Daventre Portu.
Alle activiteiten starten om 14 uur, aanmelden kan op info@deventermusea.nl of tel 0570 -693783.
Informatie : Historisch Museum Deventer, Brink 56, 7411 BV Deventer, Tel 0570 – 693780
www.deventermusea.nl. Openingstijden: Dinsdag t/m zaterdag 10 – 17 uur, zon- en feestdagen 13 – 17 uur Gesloten op maandag, Goede Vrijdag, eerste paas-, pinkster- en kerstdag. Entree:
Volwassenen € 4,-, 2-18 jaar: € 1,- (vanaf 1 september 2009 2 t/m 12 jaar gratis entree)
www.deijsselinbeeld.nl

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.