>Luik wordt steeds leuker

>De ontwikkeling van Luik gaat hard. Elk jaar lijkt er wel weer iets bij te komen dat de stad nog geschikter maakt voor een weekend ertussenuit. Luik, of eigenlijk Liège, ligt dichtbij, er heerst een andere beetje Franse sfeer, er zijn ontelbaar veel restaurants en cafés en de stad is sinds kort enkele prachtige nieuwe musea rijker.
Er werd hier al eerder bericht over het Museum van het Waalse leven, gevestigd in een voormalig klooster middenin het oude centrum van de stad, aan de Cour des Mineurs. Het museum laat van alles zien over hoe er in vorige eeuwen werd geleefd. Landbouw, oude industrieën en ambachten, tradities en regionale kunsten. De nieuwe inrichting is mooi en absoluut niet stoffig. Daarbij kreeg ook de kerkschat van de Kathedraal aan de Rue Bonne Fortune 6 een nieuwe opstelling. De edelsmeedkunst, houten beelden en kunstig bewerkte voorwerpen laten weer eens zien hoe kunstenaars in vroeger eeuwen al hun devotie legden in hun kunstwerken.
De langverwachte nieuwe topper van de stad opende in maart de deuren. Langs de Maas werd het nieuwe museum ‘Le Grand Curtius’ geopend. Je mag wel zeggen ‘eindelijk’, want het heeft enkele jaren geduurd, maar nu staat er ook een fantastisch gebouw, prachtig ingericht en met een schitterende gevarieerde collectie. Archeologie, kunst uit het oude Egypte, religieuze kunst met een fantastische collectie houten beelden maar ook een geschonken glascollectie die glas laat zien van uit de oudheid tot de 20e eeuw en een collectie oude wapens. Het nieuwe museum heeft ook zalen voor tijdelijke exposities en daar is tot 26 juni werk van Paul Delvaux te zien.
Info: Brochure en plattegrond Liège zijn tegen betaling van porto- en administratiekosten beschikbaar bij het Belgisch Verkeersbureau Wallonië-Brussel, tel 0900-2020107 (0,45€ pm) of belgisch.verkeersbureau@wxs.nl. www.belgie-toerisme.be en www.grandcurtiusliege.be.

0

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.