>Onnodig ziek na nalaten gratis inenting

>Kinderen en volwassenen vergeten vaak zich te laten inenten als ze op vakantie gaan naar zuidelijke landen als Marokko, Tunesië, Turkije, Algerije en Egypte. Ze denken dat inenting naar dergelijke landen niet nodig is, terwijl er officieel een vaccinatieadvies voor deze landen bestaat. “Wellicht dat mensen bovendien ervan uitgaan dat je je alleen voor verre bestemmingen moet laten inenten of ze denken dat vaccinatie hoge kosten met zich meebrengt. Inenting zit echter bij de meeste zorgverzekeraars deels of, zoals bij ons, volledig in de aanvullende verzekering”, aldus Arné van den Boom, directeur commercie van Zilveren Kruis Achmea, een van de grote zorgverzekeraars van Nederland.
Onlangs werd bekend dat onderzoekers van de Universiteit Antwerpen adviseren om alle kinderen tot twaalf jaar in te enten tegen hepatitis A als zij op vakantie gaan naar landen rond de Middellandse Zee. Uit hun onderzoek is gebleken dat uitbraken van virale leverontsteking de laatste jaren vooral zijn voorgekomen op crèches en basisscholen als gevolg van op vakantie opgelopen besmetting met hepatitis A. De effecten bij kinderen zijn vaak beperkt, maar zij geven deze niet dodelijke ziekte wel heel makkelijk door aan volwassenen die daardoor vaak maanden ziek zijn. De ziekte is eenvoudig te voorkomen door goede hygiëne in acht te nemen, maar ook door tijdige vaccinatie.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.