>Op bio-brandstof vanaf Los Angeles

>

[De Antonov 2 N244MJ uit 1955 waarmee piloot Ben Cappelle
de oversteek waagt van Los Angeles naar Eelde.]

Nee, hij wil zich niet vergelijken met Charles A. Lindbergh, die op 20 en 21 mei 1927 in de Spirit of St. Louis als eerste een Trans Atalantische vlucht maakte, maar de vergelijking en de herinnering doemen wel op. Ben Cappelle van Air Center Europe (ACE) wil namelijk met een eenmotorige dubbeldekker Antonov 2 de oversteek maken van Amerika naar Nederland. Een niet van gevaar onbloot avontuur. Want Cappelle, die wordt vergezeld van een copiloot en een monteur, wil de eerste zijn die gebruik maakt van biobrandstof, een mengsel van kerosine en algen. Met zijn vlucht hoopt Cappelle tevens 250.000 euro in te zamelen voor Artsen zonder Grenzen, Piloten zonder Grenzen, Warchild en microkredieten voor boeren in Kenia. Rotary International Nederland heeft dit Kenia project als haar speerpunt genomineerd.
Omdat de vlucht niet zonder gevaar is wordt de Antonov 2 N244MJ uit 1955 en van Russische makelij per satelliet gevolgd door de European Space Agency. Via een webcam in de cockpit is de avontuurlijke vlucht live via internet te volgen. (www.aircentereurope.com)
Op dit moment wordt een gelijkwaardige motor onder de meest extreme omstandigheden getest op zijn betrouwbaarheid. “Dat is ook hard nodig”, vertelt de ervaren piloot Cappelle. “We hebben namelijk een route van 49 vlieguren verdeeld over twaalf dagen uitgestippeld, die begint in Los Angeles en eindigt in Eelde op Airport Groningen. We vliegen zeven uur per dag met een snelheid van ongeveer 170 kilometer per uur. We vliegen van Los Angeles naar New York, naar Canada door naar Groenland, via IJsland naar Schotland en Engeland waarna we eindigen in Eelde.” De vlucht begint op 1 augustus 2009. De landing op Eelde is gepland op 15 augustus om drie uur ‘s middags.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.