>’Typische’ Zwitserse hotels

>Het begrip typisch Zwitsers kun je op veel manieren invullen. Op logiesgebied bijvoorbeeld. Om tegemoet te komen aan de wens van bezoekers om de vakantie in een karakteristiek Zwitsers hotel door te brengen, heeft Zwitserland Toerisme in samenwerking met de Zwitserse hoteliervereniging de nieuwe hotelgroep “Typically Swiss Hotels” gelanceerd.
Wat is een typisch Zwitsers hotel? Dat was de vraag die de werkgroep van Zwitserland Toerisme en hotelleriesuisse moesten beantwoorden toen ze de criteria voor deze groep van hotels gingen vastleggen. Men heeft 300 aanmeldingen onder de loep genomen en er 225 van opgenomen in de groep Typically Swiss hotels, gepresenteerd op de website van Zwitserland Toerisme, MySwitzerland.com. Werkgroeplid en hoofdredacteur van het vakblad htr hotel revue Elsbeth Hobmeier zegt “Het was helemaal niet gemakkelijk de strenge criteria toe te passen, omdat het typische in Zwitserland in elke regio een eigen gezicht heeft. In het Engadin zijn bijvoorbeeld de stenen huizen met hun sgraffito facadeversiering typisch, in het Berner Oberland de houten châlets en aan het Meer van Genève de grote belle-epoquehuizen.”
De 225 hotels hebben ondanks hun individualiteit zeven wezenlijke gemeenschappelijke kenmerken, die als toelatingscriterium werden geformuleerd:
– een voor de plek of omgeving authentieke bouwstijl
– de inrichting ademt een Zwitserse sfeer
– geen lid van een gestandaardiseerde keten
– attractieve ligging aan een meer, op het land, in de bergen of in een oud stadsgedeelte
– persoonlijke service door medewerkers die de omgeving kennen
– de meeste bedrijven zijn in het bezit van het kwaliteitslabel niveau 1 van de Schweizer Tourismus Verband of zijn ermee bezig dat te verwerven
– ten minste 30% van de gerechten op de menukaart en 20% van de wijnen is een regionale specialiteit of van Zwitserse origine
“De hotels zijn op hun heel individuele wijze een spiegel van hun regio”, aldus Jürg Schmid, CEO van Schweiz Tourismus (Zwitserland Toerisme). Hij voegt eraan toe: “Elk afzonderlijk hotel is een sympathiek visitekaartje van het toeristisch buitengewoon veelzijdige en authentieke Zwitserland.”
Wie op MySwitzerland.com/typically kijkt, ontdekt dat het niet uitsluitend om hotels gaat. Er staan ook bed&breakfastadressen, Gasthöfe en zelfs vijf hutten van de Zwitserse Alpenclub SAC op.

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.