>Wandelen door zorghistorie

>De nieuw te bouwen woonwijk Groot Zonnehoeve in Apeldoorn heeft nu al geschiedenis; eind deze maand worden in deze wijk twaalf herinneringstekens onthuld, die verwijzen naar sporen van Het Apeldoornsche Bosch. De tekens vertellen in woord en beeld het verhaal van 100 jaar zorg in dit gedeelte van Apeldoorn. De plaatsing van de markeringen is een initiatief van ’s Heeren Loo Apeldoorn en het Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Beide instellingen werken samen om belangrijk Nederlands, Apeldoorns én Joods erfgoed voor een breed publiek toegankelijk te maken: de geschiedenis van de Joods-psychiatrische inrichting Het Apeldoornsche Bosch.
De geschiedenis van de wijk Groot Zonnehoeve staat centraal bij de presentatie van een wandelroute langs de herinneringstekens op woensdag 27 mei, de Dag van de Gehandicaptenzorg. Groot Zonnehoeve ligt gedeeltelijk op het terrein van ’s Heeren Loo Apeldoorn, de opvolger van Het Apeldoornsche Bosch. Die dag zal ook een semi-permanente tentoonstelling over Het Apeldoornsche Bosch worden geopend en wordt de website www.hetapeldoornschebosch.nl gelanceerd waar belangstellenden terecht kunnen om herinneringen van ooggetuigen en historisch beeldmateriaal te bekijken en beluisteren.
Het Apeldoornsche Bosch werd in 1909 geopend en groeide uit tot de grootste Joods psychiatrische inrichting in Nederland. Vlak voor de Tweede Wereldoorlog had de instelling een opnamecapaciteit van ruim 1.000 patiënten. Op 21 januari 1943 werd de inrichting door de nazi’s ontruimd en bijna 1.300 patiënten, waaronder de kinderen uit het tehuis voor zwakbegaafde en moeilijk lerende kinderen, werden vanuit Apeldoorn op transport gesteld naar Auschwitz. Na de oorlog vestigde Groot Schuylenburg zich in de bosrijke omgeving. Dit christelijk centrum voor mensen met een verstandelijke beperking, het tegenwoordige ’s Heeren Loo Apeldoorn, zette daarmee de zorggeschiedenis voort. Met de totstandkoming van de nieuwe wijk Groot Zonnehoeve wordt een nieuwe stap gezet in honderd jaar zorg.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.