>Werelderfgoed in Duitsland

>

Dessau, Umweltbundesamt (UBA)[Image via Wikipedia]

Duitsland komt maar liefst 33 keer op de Werelderfgoedlijst van de Unesco voor. Veel plekken zijn gratis te bezichtigen. Met name architectuurfans komen met het Duitse Werelderfgoed voordelig aan hun trekken. De middeleeuwse stadskernen van Quedlinburg en Lübeck zijn in hun geheel als Werelderfgoed zijn aangemerkt. Een wandeling langs 1300 vakwerkhuisjes of door een volledig bewaard gebleven 13e-eeuwse wijk is prachtig en kost helemaal niets.
Liefhebbers van modernere architectuur kunnen naar Dessau voor een wandeling langs het Bauhaus-erfgoed. De invloedrijke kunst- en designstroming werd 90 jaar geleden door Walter Gropius in Weimar opgericht vanuit de filosofie dat design voor iedereen betaalbaar moest zijn. Hotels en de Deutsche Bahn spelen met allerlei aanbiedingen in op de verjaardag van het Bauhaus.
De recentste Duitse aanwinsten op de Unesco-lijst staan in Berlijn: de Siedlungen der Berliner Moderne, zes sociale woningbouwprojecten uit de periode 1913-1934, waarin modern, licht en betaalbaar wonen het devies was. Kortom, allemaal bijzondere staaltjes bouwkunst die voor nop te bewonderen zijn.

0

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.