>Avondrondleiding Openluchtmuseum

>Op dinsdag 30 juni geeft het Nederlands Openluchtmuseum het startsein voor de avondrondleidingen door de kruidentuin, kwekerij en langs oude cultuur­gewassen in de overige delen van het museumpark. De kruidentuin in het Openlucht­museum bestaat al ruim tachtig jaar en heeft een heel eigen geschiedenis. Zo vertellen de rondleiders ook over het ‘ploffen’ van de hoogbejaarde mispel en hoe het komt dat de zonnewijzer pas sinds kort echt de juiste tijd aangeeft. De rondleidingen starten iedere dinsdagavond van 30 juni t/m 11 augustus om 19.00 uur.
De kruidentuin in het Nederlands Openluchtmuseum werd in 1927 aangelegd als Oudvaderlandse Cruijdthoff. Waar vroeger de moestuin van landgoed de Waterberg lag, groeien nu meer dan 600 soorten kruiden, struiken en bomen. In de kruidentuin bezoeken we de vijf afdelingen: Kloostertuin, Geneeskruiden, Verfplanten, Keukenkruiden en Legendeplanten.
Daarnaast is er aandacht voor bijzondere verhalen over het onderhoud van deze tuin. De zeer oude mispel – hij stond al in de oorspronkelijke moestuin – was in zorgwekkende staat. Daarom is hij onlangs ‘geploft’; onder hoge druk is de bodem belucht en zijn voedzame meststoffen diep in de bodem gebracht. Hopelijk gaat de mispel na deze schoonheidskuur een tweede leven tegemoet.
In het Openluchtmuseum worden gewassen verbouwd die vroeger belangrijk waren voor de landbouw. Denk dan aan huttentut, spurrie en cichorei. Dit jaar zijn de tweejarige gewassen nieuw gezaaid waardoor ook de niet bloeiende vorm van de gewassen te zien is. Ook is er een aantal nieuwe graansoorten te zien: de Aalstertros haver, hemelgerst en Terschellinger tweerijïge gerst.
De avondrondleidingen vinden plaats op dinsdagavond 30 juni, 7-, 14-, 21- en 28 juli en op 4 en 11 augustus. Aanvang 19:00 uur, duur ca 1,5 uur. De kosten bedragen € 6,75 inclusief parkeren en koffie voor aan­vang. Gratis deelname voor Vrienden van het Openluchtmuseum & museumkaart­houders. Reserveren is niet nodig.
Lees ook de reportage van Elke Dag Vakantie.nl over het Openluchtmuseum.

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.