>Dolomieten genomineerd als cultureel erfgoed

>>Dolomieten genomineerd als cultureel erfgoed 9Ze zijn ontstaan als koraalriffen en nu, 250 miljoen jaar later steken de witte rotstorens zelfbewust de lucht in. Kenmerkend is het bijzondere, lichtgekleurde dolomietgesteente en de rode gloed die deze krijgt in de avondzon. Geen wonder dus dat de Unesco overweegt de Dolomieten, gelegen in de Noord Italiaanse regio Zuid-Tirol, uit te roepen tot cultureel erfgoed.

Het karakteristieke dolomietgesteente bestaat uit versteende koraalriffen uit het Trias tijdperk, miljoenen jaren geleden, die door een botsing van de Adriatische en de Euraziatische plaat omhoog werden geschoven. Daarbij hebben de rotsformaties verschillende vormen aangenomen.
Eerder stelde Unesco de nominatie van de Dolomieten uit, wegens gebrek aan informatie. Op 11 mei 2009 werd het verzoek opnieuw ingediend en Italië hoopt op 27 juni te horen dat de Dolomieten worden toegevoegd aan de Unseco lijst van cultureel erfgoed.

De Noord-Italiaanse regio Zuid-Tirol, oftewel Südtirol, staat bekend om haar grote contrasten. Het rijke cultuurlandschap en de gastronomische tradities van zowel de Italiaanse, Duitse en Ladinische (Reto-Romaanse) cultuur, en Italië ’s beste witte wijnen zijn onlosmakelijk verbonden met het toeristisch product dat Zuid-Tirol biedt.
Zuid-Tirol is op diverse manieren te bereiken: per auto, per bus of per vliegtuig. Vanaf Nederland zijn de vliegvelden van Milan Bergamo of Orio al Serio, Verona, Venetië Marco Polo of Venetië Treviso en Innsbruck prima bereikbaar. www.suedtirol.info/transfer

Bookmark and Share

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.