>Herstel rustplaatsen paleis Het Loo

>Ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van Paleis Het Loo als nationaal museum worden vanaf zondag 21 juni de gerestaureerde rustplaatsen in de paleistuin voor publiek opengesteld. De restanten van een terras met overdekte zitplaatsen en een waterbassin kwamen bij archeologisch onderzoek in 2003 aan het licht en zijn nu in oorspronkelijke staat hersteld.
In september 2008 werd de reconstructie van de Boventuin van Paleis Het Loo voltooid. Wat nog restte om de presentatie van de formele tuin compleet te maken, was het herstel van de oorspronkelijke tuinafsluiting. Achter de Colonnades in de Boventuin bevond zich namelijk in de tijd van koning-stadhouder Willem III een terras met overdekte rustplaatsen (zitbanken), dat zicht bood op een lager gelegen bassin met een fontein en fraai mozaïekwerk. Vanaf deze plek had men een schitterend uitzicht over het achterliggende natuurgebied. De restanten van het bouwwerk kwamen in 2003 aan het licht bij archeologisch onderzoek. Onder meer werden oorspronkelijke waterleidingbuizen uit 1693 aangetroffen, die het water van de hoger gelegen Veluwe naar de tuin van Het Loo voerden. De bewaard gebleven fundamenten vormden samen met prenten en historische beschrijvingen het uitgangspunt voor het herstel.
www.paleishetloo.nl

0

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.