>Oorlogstoerisme in Bosnië

>Wie de hoofdstad van Bosnië-Herzegovina bezoekt gaat gehaktrolletjes (‘cevapi’) eten en Turkse koffie drinken in het oude centrum. Maar ook ‘de oorlog’ is vast ingrediënt van ieder bezoek. James Watson zet aarzelend zijn voet op een ingeslagen mortier in de betonnen vloer van het ‘tunnel museum’ in Sarajevo. De tunnel werd in 1993 naast het vliegveld in de Bosnische hoofdstad gegraven en tot het einde van de oorlog, in 1995, gebruikt om de belegerde stad te bevoorraden. Bij het onopvallende huis en het kleine stukje tunnel dat niet is ingestort, worden toeristen met bussen tegelijk aangevoerd. De camouflagenetten bij de ingang zijn decoratie, de kogelgaten echt. Watson, een vierentwintigjarige Brit met een bril, lijkt niet goed te weten of hij zijn bezoek leuk mag vinden. Hij kijkt serieus. ,,De oorlog in Bosnië is een van de eerste grote gebeurtenissen op het wereldtoneel die ik bewust mee kreeg.” Lees het hele verhaal bij het Nederlands Dagblad

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.