>Stripexpositie in België

>

Max and Moritz.Image via Wikipedia

De Duitse schilder en karikaturist Wilhelm Busch wordt beschouwd als een van de vaders van het beeldverhaal en het Ropsmuseum in de stad Namur brengt van 30 mei tot 30 augustus een tentoonstelling met zijn vaak onthutsende werk.

Het Ropsmuseum is enkele jaren geleden vernieuwd. Het is gevestigd in een herenhuis uit de 18e eeuw in het hart van de oude stad. Er hangt een grote collectie tekeningen en aquarellen van Rops en in de nieuwe vleugel is ruimte voor speciale exposities. Daar is de expositie over Busch. Er komen verschillende thema’s aan bod: het leven van de kunstenaar, zijn karikaturen, schilderijen en foto’s en de avonturen van Max & Moritz, de eerste helden van de moderne strip. Hun avonturen zijn brutaal, soms sadistisch maar altijd grappig en zijn ook vandaag nog populair in Duitsland. De bezoeker aan de Busch-tentoonstelling kan ook nog even een rondje maken langs het werk van Rops die in 1833 in Namen werd geboren maar zijn kunstenaarsleven vooral in Parijs doorbracht.

Namur is overigens een elegante stad, geschikt voor een weekendje weg. Mooi gelegen aan de Maas, oude gevels in smalle straatjes, veel winkels, cafés en restaurants en enkele kleine musea. Liefhebbers huren een fiets voor een tochtje over het fietspad langs de Maas; zo ben je de stad ook even uit en krijg je een voorproefje van de Echte Ardennen.

Info: Wilhelm Bush 30/5-30/8/09, Musée Félicien Rops, 12 Rue Fumal, 5000 Namen, tel 0032-81-776755, www.ciger.be/rops en stad Namen, www.paysdenamur.be en www.ville.namur.be, tel 0032-81-246430. Namen is goed bereikbaar met de trein.

0

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.