>Alternatieve elfstedenfietstocht in Zweden

>>Alternatieve elfstedenfietstocht in Zweden 9Fiets met het hele gezin de nieuwe, Zweedse versie van de ‘Elfstedenfietstocht’. Ontdek actief groen en glooiend Värmland, een regio waarnaar duizenden Nederlanders de afgelopen jaren emigreerden. De nieuwe fietsroute start op een schiereiland in Zwedens grootste meer Vänern en slingert zich langs de rivier Klarälven over 210 kilometer naar het noorden, dwars door het hart van Värmland. De rust, de ruimte, de natuur en de prima voorzieningen maken deze Zweedse regio ideaal voor gezinnen met kinderen, maar ook voor andere reizigers bij wie het tempo niet snel en wild hoeft te zijn.
De Klarälven, of ‘de heldere rivier’, is vroeger gebruikt voor het transport van gekapte bomen en ijzererts. Het is één van de langste, natuurlijke waterwegen van het land. Een deel van de fietsroute konden fietsliefhebbers al gemakkelijk ontdekken, namelijk het geasfalteerd fietspad van 90 kilometer, de Klarälvsbanan. Dat traject is nu verlengd met 120 kilometer aan kleinere gruiswegen en wordt de Klarälvsleden ìgenoemd.
In lengte kun je de totale afstand van de Klarälvfietsroute goed vergelijken met de Nederlandse Elfsteden(fiets)tocht. De start is op Hammerö – het schiereiland even ten zuiden van Karlstad in het meer Vänern – en de ‘eindstreep’ is 210 kilometer noordelijker in het stadje Sysslebäck. Het fraaie landschap, de typisch Zweedse dorpjes en de bijzondere culturele bezienswaardigheden maken de fietsroute langs de Klarälven tot een verrassende ontdekking van het mooie Värmland.
Langs de Klarälven zijn meer dan genoeg overnachtingslocaties, variërend van eenvoudige houten huisjes en goed toegeruste campings tot pensions en luxere hotels. De fietstocht is geen wedstrijd, iedereen kan hem in zijn eigen tempo afleggen. Ook de restaurants, de winkelcentra en het openbaar vervoer zijn berekend op bezoekers van alle leeftijden.
Voor de echte avonturiers: zak met een houten vlot – met of zonder tent – de rivier Klarälven af, zoek onderweg naar elanden en bevers, bouw een kampvuur, slaap in de natuur en geniet aan het einde van de dag van een welverdiende sauna of een verkwikkende warme hottub.
Wie kiest voor de fietstocht langs de Klarälven, kan onderweg in de dorpen en stadjes rekenen op prima faciliteiten. Toeristeninformatiebureaus langs de route helpen reizigers verder op weg. Er zijn supermarkten en winkels met lokale producten, fietsenmakers, apotheken en medische posten. Je bent nooit verstoken van de noodzakelijke bevoorrading of hulp.
In Hammarö, Karlstad, Olsäter, Munkfors, Uddeholm en Sysslebäck zijn fietsen te huur. Er is een nieuwe, duidelijke overzichtskaart (1:200.000) van de gehele Klarälvfietsroute gemaakt, evenals nieuwe, gedetailleerdere deelkaarten (1:100.000) van de bestaande Klarälvsbanan en het nieuwe Klarälvsleden met hun omgeving en points-of-interest als overnachtingslocaties, restaurants en activiteiten.
Via de website www.destinationvarmland.se zijn kant-en-klare 7-daagse fietspakketreizen te boeken inclusief fiets en eventueel bagagetransport.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.