>Expositie over telefoon

>

De filmzaal van het museum met een scène uit The Matrix.

Zonder telefoon was Neo voor eeuwig verloren in The Matrix. Maar ook in Mary Poppins belden de hoofdrolspelers al wat af. De telefoon staat in vele speelfilms garant voor doodenge, grappige of juist verleidelijke scènes. In de expositie STAR/RING in Muscom in Den Haag zijn tientallen filmscènes met de bijbehorende telefoons uit de eigen collectie te zien. Regisseur Eddy Terstall (Simon, Vox Populi) en editor Peter Alderliesten (Phileine zegt sorry, Alles is Liefde) worden geïnterviewd, bezoekers maken filmpjes met hun eigen mobiele telefoon of met een green screen en spreken zelf beroemde filmscènes in: “Show me the moneyyyyy!”.

Er bestaat een onverwachte relatie tussen de telefoon en de speelfilm. Zowel telefonie als film werden eind 19e eeuw uitgevonden. Amerika’s grootste telefoniebedrijf (AT&T) speelde een doorslaggevende rol in de ontwikkeling van de geluidsfilm. Filmmakers maken dankbaar gebruik van de telefoon in hun producties. Telefoonscènes bieden de mogelijkheid om spanning op de bouwen, grote afstanden te overbruggen en nieuwe montagetechnieken te testen. Dankzij de telefoon worden moorden opgelost of juist gepleegd, liefdes verklaard en verbroken, de wereld gered of ten onder gebracht. En tegenwoordig wordt de telefoon ook gebruikt als camera van de filmmaker. Al deze rollen komen in de tentoonstelling STAR/RING voorbij. Natuurlijk zijn de telefoons zelf ook te zien. Het oudste exemplaar dat het museum voor STAR/RING uit het depot haalde komt uit 1891. Dit type toestel werd gebruikt in de film Mary Poppins (1964).

In STAR/RING spelen bezoekers ook een hoofdrol. Met een green screen speelt de bezoeker scènes, waarin hij zichzelf direct terugziet. Ook worden beroemde filmscènes opnieuw ingesproken. De rol van Tom Cruise als Jerry Maguire (1996) vraagt bijvoorbeeld een flinke dosis lef: er mag geschreeuwd worden om geld. Meg Ryan naspelen in een bedscène uit When Harry met Sally (1989) vraagt echter een wat subtielere aanpak. Bezoekers die hun eigen mobieltje met camera meenemen filmen elkaar voor speciale decors in de tentoonstelling. Deze filmpjes kunnen worden geupload op YouTube en de website van het museum. En door de STAR/RING quiz te spelen en interviews met bekende personen uit de filmwereld te bekijken, maken de bezoekers nog beter kennis met de rol die de telefoon in films speelt.
www.muscom.nl

0

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.