Hotelvliegtuig klaar voor gebruik

Groot bed in het vliegtuig.

Iedereen die eens heel bijzonder wil overnachten kan nu richting vliegveld Teuge bij Apeldoorn. Daar opent op zondag 19 juli een van de meest aparte logeeradressen van Nederland: een vliegtuig dat omgebouwd is tot een luxe hotelsuite. Het toestel – een Ilyushin 18 met vier propellers – is in originele staat maar het interieur is volledig verbouwd tot een superdeluxe hotelsuite met alle moderne comfort, waaronder een Auping bed, ligbad met jacuzzi, doucheruimte, infrarode sauna, een lounge gedeelte met relaxfauteuils, drie flatscreens, een moderne pantry met koelkast, minibar, vaatwasser, inbouw koffiezetapparaat en combioven. Het interieur werd ontworpen door Marjolein Garritsen. Het project is een initiatief van Ben Thijssen, die het toestel in 2007 in Duitsland kocht. Thijssen is eigenaar van de online hotelboekingswebsite www.hotelsuites.nl waarop luxe en bijzondere accommodaties geboekt kunnen worden. Stelletjes die een overnachting boeken, hebben exclusief gebruik van het hele toestel. Een overnachting inclusief uitgebreid ontbijt kost €350,- voor twee personen.
De Ilyushin 18 staat naast het nieuw te bouwen luchthavengebouw van vliegveld Teuge. Gasten gaan via een heuse met rode tapijt bekleedde vliegtuigtrap naar de cabine. Het hele interieur is gestript en verbouwd om aan de hedendaagse eisen van een hotelsuite te voldoen. Bij de nooduitgang aan de achterzijde van het toestel bevindt zich een terras dat uitzicht geeft op het platform en de landings-/startbaan van het vliegveld. ‘Het toestel is puntgaaf. Zeer bijzonder is de cockpit die volledig in originele staat is. Zo zijn alle benamingen van de instrumenten in het Russisch en veel lampjes werken nog. Wie de 37,5 meter lang cabine binnenstapt, heeft direct een wauw gevoel. Het is als slapen in de wolken maar dan met de motoren uit,’ aldus Thijssen.
Het toestel werd gebouwd in 1960 en heeft dienst gedaan als regeringsvliegtuig voor DDR politici en kende onder meer Erich Honecker als een van de passagiers. Tussen 1964 en 1986 werd het op vakantiebestemmingen als Cuba, Rusland, China en Vietnam ingezet door de Duitse reisorganisatie Interflug. Tot 2007 fungeerde het als restaurant in het Duitse plaatsje Harbke.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.