>Onder de grond in Brussel

>Wie terug wil gaan in de tijd op zoek naar ‘Brussel van weleer’, hoeft niet ver te gaan. We dalen enkele meters onder de grond en we vergeten de eeuwen die tussen ons en de praal van het Bourgondische hof of van het hof van Keizer Karel liggen. Volg de gids….naar de geheel heringerichte archeologische site van Brussel.
Een doolhof van verborgen gangen en zalen diende als fundering van de huidige koningswijk bovenaan de kunstberg van Brussel. Maar dat doolhof is veel meer dan dat; het is het archeologische overblijfsel van het voormalige Paleis van Brussel dat vanaf de 15e eeuw een van de meest prestigieuze paleizen in Europa was, tot het in 1731 door een brand werd verwoest. De archeologische site is sinds 2000 te bezoeken en om dit uitzonderlijke erfgoed te herwaarderen, werd de site helemaal heringericht. Een nieuwe route, projecties, nieuwe verlichting, informatiepanelen en maquettes wachten de bezoekers sinds maart van dit jaar. De te bezoeken ruimte werd verdubbeld . De overblijfselen van het voormalig Hotel van Hoogstraeten en haar prachtige gotische gaanderij werden gerestaureerd en heringericht. Hier werd het nieuwe museum van de Coudenberg ondergebracht en in hedendaagse expositieruimten worden de mooiste ontdekkingen tentoongesteld die werden gevonden tijdens de opgravingen van de laatste 25 jaar. Een innovatieve enscenering nodigt de bezoeker uit zich in het beroep van archeoloog in te leven en zich onder te dompelen in het alledaagse leven van weleer. Na afloop een kopje thee met taart in het café-restaurant van BELvue of in het restaurant op de bovenste etage van het om de hoek gelegen MuziekInstrumentenMuseum genieten van het mooie uitzicht, koffie, glaasje of lunch.
Info: Coudenberg, voormalig Paleis van Brussel, archeologische site en museum, ingang via BELvue museum, Paleizenplein 7, B-1000 Brussel, tel 0032-2-5636178, www.coudenberg.com.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.