>Sessie in stripmuseum

>Op zaterdag 11 juli ‘provoceert’ psycholoog Jeffrey Wijnberg zijn toehoorders in Het Nederlands Stripmuseum Groningen. Wijnberg, onder ander bekend van zijn columns in De Telegraaf, is groot fan van stripfiguur Sigmund: “De kleine man doet eigenlijk precies datgene wat psychologisch te categoriseren is onder provocatieve therapie”. Wijnberg is een van de goeroes van de therapie en publiceerde recent zijn boek ‘De kunst van het kwetsen – Hoe te overleven op het bloederige strijdtoneel van menselijke relaties’.
Bij de provocatieve therapie draait het erom dat de patiënt tot zelfinzicht komt, maar dat gebeurt niet, zoals meestal het geval is door vragen te stellen en begrip te tonen. Bij provocatieve therapie/coaching gaat het er onorthodox aan toe. De therapeut plaagt en kietelt en heeft daar zichtbaar plezier in. Hij zegt wat hij denkt. Een provocatieve therapeut is een geweldige sparring-partner en weet je als geen ander op ludieke wijze weer in beweging te brengen.
Tijdens een eenmalige interactieve provocatieve groepssessie legt Jeffrey Wijnberg uit wat de therapie behelst, waarom Sigmund per ongeluk toch goed bezig is en worden enkele bezoekers vrijwillig op de bank gelegd voor een therapiesessie door Wijnberg. Het Nederlands Stripmuseum Groningen is op dit moment toneel voor de expositie Nederland volgens Sigmund – de stand van onze mores en sores. Uit de ruim 4.000 strips die Peter de Wit tekende voor De Volkskrant is een selectie gemaakt rondom thema’s zoals werk, diversiteit, geluk en gezondheid. Hart van de tentoonstelling is Sigmunds therapiemachine. Tegelijk met de tentoonstelling is een website gelanceerd www.nederlandvolgenssigmund.nl waar veel aanvullende info te vinden is over de expositie, Sigmund en Peter de Wit.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.