>Tiengemeten attractie rijker

>

>Tiengemeten attractie rijker 9De werken van Poortvliet nu in een museum.

Sinds deze week is het Rien Poortvlietmuseum geopend op natuureiland Tiengemeten (ZH). Dit bijzondere eiland is daarmee nog een attractie rijker. In het museum is een selectie te zien uit de totale collectie van schilderijen en tekeningen van de bekende illustrator Rien Poortvliet. Vrijwilligers van zorgboerderij BAVO, gevestigd in een boerderij elders op het eiland, bemensen het museum.

Rien Poortvliet (1932 – 1995) verwierf internationale bekendheid met het boek ’Leven en werken van de kabouter, met co-auteur Wil Huygen. Zijn boeken werden vertaald in het Frans, Duits, Engels, Zweeds, Fins, Italiaans en andere talen. Ook illustreerde hij boeken van onder andere Jaap ter Haar, Leonard Roggeveen en Godfried Bomans. Poortvliet zag zichzelf als ‘ tekenend verteller’; zijn tekeningen deden het verhaal, hooguit maakte hij ter uitleg een kort bijschrift. Hij groeide uit tot een echte televisie-persoonlijkheid, met zijn puntbaard, zijn ribfluwelen broeken en zijn geruite jasjes.

Tiengemeten, enkele jaren geleden nog een landbouweiland, is veranderd in natuureiland met een afwisselend landschap van weidse uitzichten, grote waterpartijen en tienduizenden vogels. Kortom, het ultieme vakantiegevoel. Op het eiland verhuurt Staatsbosbeheer onder de naam Buitenleven gerenoveerde voormalige boswachterwoningen en boerderijen. Ook overnachten in een tent of bed & breakfast is mogelijk. Of geniet van de buitenlucht vanuit u tent, kamperen kan op Camping Tiengemeten www.campingtiengemeten.nl.

Of u nu kiest voor een dagje uit of een weekendje weg, u bereikt het eiland altijd met het pontje. ING levert een financiële bijdrage aan de pontverbinding en daarmee aan de toegankelijkheid van Tiengemeten. Dankzij de steun van ING kan Natuurmonumenten de ponttarieven voor u en andere bezoekers laag houden.

Het museum is gevestigd in het woonhuis van de Margueritahoeve met bijgebouw, vlakbij de veerhaven. Het woonhuis en de bijbehorende boerenschuur, waarin sinds 2006 het informatiecentrum van Natuurmonumenten is gevestigd, zijn gebouwd in 1804. Toen Natuurmonumenten in 1997 Tiengemeten in eigendom kreeg, kampte het woonhuis – net als alle andere gebouwen op het eiland – met achterstallig onderhoud. Onder regie van eigen specialisten op het gebied van bouwkunde en cultuurhistorie heeft Natuurmonumenten het woonhuis geheel gerestaureerd. Uitvoering gebeurde met hulp van vrijwilligers. Architect Frank Buitelaar tekende kosteloos voor het ontwerp van onder meer de fraaie glazen aanbouw die het woonhuis geschikt maakt als museum. Hoofdsponsor van Natuurmonumenten, NUON, voorzag het museum van duurzame energievoorziening: zonnecollectoren op het dak en vloerverwarming met aardwarmte. Ook Multilease heeft een financiële bijdrage geleverd aan het museum.

In het informatiecentrum vindt u informatie over ‘de gedachte achter Tiengemeten’ en kunt u een folder met wandelroutes afhalen. Vrijwilligers staan klaar om uw vragen te beantwoorden. Het bezoekerscentrum is een prima startpunt voor een ontmoeting met duizenden vogels, velden vol kruiden en altijd bewegend water.

Het Rien Poortvliet Museum is open van woensdag tot en met zondag, van 10.00 tot 17.00 uur. De toegangsprijs voor volwassenen en kinderen vanaf 12 jaar bedraagt € 4,-. Voor kinderen beneden de 12 jaar, onder begeleiding, is het museum gratis toegankelijk. Voor scholen en groepen gelden speciale toegangsprijzen.

Rien Poortvliet Museum Korendijk is een gezamenlijk initiatief van gemeente Korendijk, Natuurmonumenten en de familie Poortvliet.(Bron: Natuurmonumenten)

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.