>Val van de Muur 20 jaar geleden

>Op 9 november is het twintig jaar geleden dat de Berlijnse Muur viel. Ook in de rest van Oost-Duitsland gingen de grenzen open. In Thüringen, dat sinds de hereniging midden in Duitsland ligt, zijn tal van sporen uit de DDR-tijd te vinden. De westgrens van de deelstaat Thüringen vormt met 763 kilometer het langste gedeelte van de voormalige Duits-Duitse grens. Verscheidene grensposten zijn bewaard gebleven en vormen tegenwoordig als museum een waardevolle bron van informatie.
Zoals de Amerikaanse basis ‘Point Alpha’, één van de meest roemruchte locaties in de Koude Oorlog. Meer dan veertig jaar stonden de observatieposten van de NAVO en het Warschaupact hier tegenover elkaar. In het openluchtgedeelte van het museum is de originele grensovergang nog zichtbaar. Het ‘Haus auf der Grenze’ dat op de grens van Thüringen met de deelstaat Hessen staat, maakt duidelijk hoe het regime het leven aan de grens heeft beïnvloed.
Andere bezienswaardigheden zijn het ‘ Grenzlandmuseum Eichsfeld’ bij Teistungen, het ‘ Grenzmuseum Schifflersgrund’ bij Asbach-Sickenberg en het Deutsch-Deutsches Museum Mödlareuth, op de huidige grens met Beieren.
Op diverse plekken in de deelstaat kan het DDR-gevoel opnieuw worden beleefd. In ‘Olle DDR’ in Apolda kunnen bezoekers zien hoe een typische Oost-Duitse huiskamer, een dokterspraktijk of een klaslokaal eruit zag. Een grimmiger overblijfsel uit de socialistische tijd is de Stasibunker in Frauenwald in het Thüringer Woud. Het 3600 m² grote bunkercomplex stamt uit de jaren zeventig en is door zijn vele faciliteiten en functies uniek in heel Duitsland.
Wie op een actieve manier de geschiedenis op het spoor wil komen kan kiezen voor een fiets- of wandeltocht langs de voormalige grens, in totaal 1400 kilometer lang. Van de Oostzee bij Travemünde tot aan het plaatsje Hof op de grens met Beieren is te zien hoe zich langs het ondoordringbare IJzeren Gordijn een gunstige leefomgeving kon ontwikkelen voor planten en dieren.
Het langgerekte gebied presenteert zich als ‘Erlebnis Grünes Band’ – met speciale fiets-, wandel- en kanoroutes die zijn voorzien van bordjes en infopanelen. De ‘groene band’ loopt door negen Duitse deelstaten. Gekwalificeerde gidsen bieden speciale tochten aan waar deelnemers meer te weten komen over de natuur en het landschap.
Tot de pijlers van de DDR-economie behoorde de automobielindustrie. Naast de Trabant was er de Wartburg. Dit voor Oost-Duitse begrippen luxe automerk werd in Eisenach aan de voet van de gelijknamige burcht geproduceerd. Het museum ‘Automobile Welt’ in Eisenach geeft met zijn vele oldtimers een goed beeld van de al meer dan 100 jaar oude auto-industrie van de stad.
Wie zelf een keer achter het stuur van een Trabant wil kruipen, komt in het ‘Trabiparadies Weberstedt’ goed aan zijn trekken. Natuurlijk wordt er van tevoren uitleg gegeven over de rijtechniek van de auto, die inmiddels een cultstatus heeft.
Vanaf 9 november laat het Museum für Thüringer Volkskunde in Erfurt de tentoonstelling ‘November 1989 – Aufbruch in Demokratie und Einheit’ zien. Daarin wordt de betekenis van de ingrijpende gebeurtenissen aan de grens met West-Duitsland voor Thüringen gedocumenteerd.
Een overzicht van alle belangrijke musea in Thüringen, maar ook over de grens-, bunker- en DDR-musea in andere Duitse deelstaten is te vinden op de kaart ‘Welcome to the country without borders’. Deze kan bij de Tourist Information Thüringen worden besteld: tel. +49 361- 37420 of e-mail service@thueringen-tourismus.de. Meer informatie over het thema ‘Twintig jaar val van de Muur’ is te vinden op de website www.thueringen-tourismus.de.

0

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.