>Burlen begonnen op Veluwe

>

Fotocredits: Hans Drijer

In Het Nationale Park De Hoge Veluwe is de bronsttijd (paartijd) van de edelherten aangebroken. In deze tijd proberen de herten zoveel mogelijk hinden (vrouwtjes) te imponeren met onder andere het burlen (bronstroep). De bronsttijd is dé periode om de edelherten te zien.
In deze periode vallen mannengroepen (roedels) uit elkaar. Herten strijden met elkaar om de hinden. De heerschappij over een groep hinden krijgen de herten niet zomaar. Dit oergebeuren gaat gepaard met veel imponeren en burlen. Soms is een gevecht onvermijdelijk. De sterkste herten vormen een flinke roedel om zich heen en zorgen voor nageslacht. Om de genetische variatie zo groot mogelijk te houden zullen binnenkort ecologische verbindingen worden ingesteld tussen het Park en de omgeving, wat betekent dat onze herten ook bij de buren kunnen ‘kijken’ en andersom.
Mensen die dit spektakel willen zien, kunnen het beste aan het einde van de middag één van de wildobservatieplekken opzoeken. Om de bronst ongestoord te laten verlopen zijn extra rustgebieden ingesteld voor het wild. Enkele wandel- en ruiterroutes zijn niet toegankelijk hierdoor. Bezoekers worden geïnformeerd bij de Ingangen van het Park en het Bezoekerscentrum.
Bronstige dieren hebben meestal weinig belangstelling voor voedsel en de bronsttijd is meestal een behoorlijke aanslag op hun conditie. Een hert raakt zelfs 25% van zijn lichaamsgewicht kwijt in deze periode.
Hinden hebben een draagtijd van 225 tot 245 dagen. Eind mei, begin juni wordt één kalf geboren. Tweelingen zijn zeldzaam. Hinden zonderen zich 1 tot 2 weken af van de roedel om een kalf (op de wereld) te zetten. www.hogeveluwe.nl

0

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.