>Expositie: Beesten aan boord

>Hoe komt een Aziatische tijger in Nederland? Waardoor grazen er Nederlandse geitjes in Afrika? En waarom zijn ratten over de hele wereld een regelrechte plaag? Door de scheepvaart! De familietentoonstelling ‘Beesten aan Boord’ in het Maritiem Museum Rotterdam laat spelenderwijs zien hoe het vervoer van dieren aan boord van schepen de wereld niet alleen vroeger, maar ook nu nog flink op zijn kop zet. Tijdens het gratis openingsfeest, op zondag 4 oktober (dierendag) van 12.00 tot 17.00 uur, zijn er tal van activiteiten voor het hele gezin. ‘Kikker’, een karakter van kinderboekenschrijver Max Velthuijs, verricht om 15.00 uur de opening in de vorm van een voorstelling van Theater Terra.
Een bezoek aan het openingsfeest van ‘Beesten aan Boord’ is één groot avontuur voor de hele familie. Je ‘stapt aan boord’, hijst zelf een varken op de kade, doet het drollenspel, rust uit in de knuffelboeg of schuift in de kombuis aan tafel voor een Dodo-drumstick. Ook buiten de tentoonstelling om is er op dierendag van alles te doen in het Maritiem Museum. Er is onder andere een kinderboerderij met ponyrijden, Joris Lutz leest voor uit ‘Fred in de Haven’, een theater-voorstelling, schminken, knutselen en het grote WNF Beestenaanboordkwartet. ‘Kikker’, een karakter van kinderboekenschrijver Max Velthuijs, verricht in de vorm van een voorstelling van Theater Terra de opening. Zowel Velthuijs als Terra laten zich typeren door eenvoud in tekst en beeld, met veel warmte, humor en poëzie.
Zolang er scheepvaart bestaat, vervoeren zeelieden beesten aan boord. Maar pas in de vijftiende eeuw, als ontdekkingsreizigers nieuwe landen en continenten verkennen, grijpt de mens flink in de natuur in. Uit de hele wereld komen per ongeluk of expres bijzondere en exotische dieren naar Europa. Ze worden bekeken, bestudeerd en bewonderd, maar ook zijn sommige soorten een regelrechte plaag. Andersom gaan Europese koeien, geiten, paarden, konijnen, katten en honden de wereld over. Voor veestapels, als voedsel voor de zeereizigers of gewoon voor de gezelligheid. En tegenwoordig zorgt het zeewater in ballasttanks van schepen onbedoeld voor een grote verspreiding van diertjes. Beesten aan boord zetten de wereld niet alleen vroeger, maar ook nu nog flink op zijn kop. De familietentoonstelling ‘Beesten aan Boord’ is te zien van 4 oktober 2009 tot en met 5 sept 2010. Meer informatie op www.maritiemmuseum.nl

0

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.