>Naar Zweeds glashotel

>Glas is één van de belangrijkste exportproducten van Zweden. Het bosrijke gebied met de naam ‘Glasriket’ is eigenlijk één groot openluchtmuseum met maar liefst elf glasblazerijen. Deze vaak historische glasblazerijen geven een goede indruk van hoe glas vroeger, en ook nu nog, gemaakt wordt. Hier komt een groot gedeelte van het beroemde Zweedse designglas vandaan. Bezoekers kunnen in de werkplaatsen zien hoe de kunst van het glasblazen in zijn werk gaat. Ook kunnen bezoekers een van de lokale glasten-toonstellingen bezichtigen. De glasproducten zijn met 20% korting in de outlet shops te koop.
Wie eenmaal ter plaatse is mag de ‘hyttsill’ niet missen. Dit is een historische feestavond volgens een oude traditie die dateert uit de 18e eeuw en wordt gehouden in één van de glasblazerijen. Er wordt een traditioneel menu geserveerd met veel haring, en ook de alcoholische versnapering ontbreekt niet. En behalve dansen op historische muziek mag je op een ‘hyttsill’ proberen om zelf iets van glas te blazen.
“Glasrikeresan” is een fietsbelevenis in het Rijk van Glas, voor zowel wedstrijdrijders als recreanten. Dit fietsspektakel wordt dit jaar voor het eerst georganiseerd en belooft een waar volksfeest te worden, met vele activiteiten rondom de fietstochten. Start en aankomst zijn in Kosta op 29 augustus. Het parcours bestaat uit twee lussen van respectievelijk 120 en 100 kilometer. De nacht kan op gepaste wijze in het recentelijk geopende Kosta Boda Art Hotel worden doorgebracht, s´werelds eerste glashotel in het Zweedse plaatsje Kosta.
Meer informatie:
Glasrikeresan: www.glasrikeresan.se
Kosta Boda Art Hotel: www.kostabodaarthotel.se

0

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.