>5 x leuk 5 x Noorderlicht

>Heb je het eenmaal gezien, dan zul je je het nog lang heugen: de fascinerende lichteffecten die  Aurora Borealis of Noorderlicht genoemd worden. Het Finse woord voor dit natuurverschijnsel is  ‘revontulet’ dat zich vertaalt als ‘vossen vuur’. Zo genoemd naar een van de vele mythes om het verschijnsel te verklaren: men geloofde dat de opzwiepende staart van een vos sneeuwvlokken deed opdwarrelen en zo het lichtspel creëerde. Het poollicht wordt in Noord Finland tot 200 keer per jaar waargenomen tussen september en maart waarbij september en maart de beste maanden zijn. Hoe noordelijker men reist hoe groter de kans is om de kleurenpracht te zien. In plaatsen als Kilpisjärvi en Utsjoki worden de auroras wel drie van iedere vier nachten waargenomen. Nadere info over vakantie in Finland en Aurora Borealis op www.visitfinland.com.

1. Hot tubs
Zwetend het poollicht bekijken? Het kan vanuit je eigen verwarmde hot tub in de buitenlucht. Hotel RukaVillage is een nieuw hotel in het centrum van de populaire wintersportplaats Ruka net onder de poolcirkel. Het biedt grote appartementen met privé sauna en hot tubs in de buitenlucht: met een drankje in de hand is het aangenaam badderen met uitzicht op de sterrenhemel. Nadere info op www.ski-inn.fi.

2. Sneeuwsauna
Finland telt meerdere hotels van ijs gemaakt. Een daarvan is het Arctic SnowHotel nabij Rovaniemi. Je slaap in een heuse hotelkamer die volledig van ijs gemaakt is. De temperatuur in de kamer schommelt  tussen 0 en -5 graden. Men slaapt in comfortabele en warme slaapzakken. Er is zelfs een sauna van sneeuw gemaakt en er zijn hot tubs van waaruit je de lucht kunt aanschouwen. Voor meer informatie zie www.arcticsnowhotel.fi.

3.Glazen iglo’s
Zeer bijzonder zijn de ronde iglo’s van glas  in Kakslauttanen Village nabij de plaats Ivalo. Vanuit het comfort van je eigen hotelbed kun je door het speciale glas het nachtelijke panorama aanschouwen. Door het speciale thermoglas bevriezen de ramen niet. Nadere info op www.kakslauttanen.fi.

4. Nachtelijke sneeuwscootersafari
Een aparte ervaring zijn ook de Aurora Safaris per sneeuwscooter. Bij het vallen van de avond vertrek je met een gids naar speciale uitkijkpunten ver weg van lichtvervuiling. Onder het genot van een warm drankje tuur je naar de hemel. Deze tochten worden onder meer georganiseerd in Kemi door Safaris Unlimited, nadere info op www.safarisunlimited.fi.

5. Poollicht waarschuwingssyteem
Een ander hotel dat goed is uitgerust om de nachtelijke lichtshows te observeren is het toepasselijk genoemde Aurora Chalet in Luosto ten noorden van de poolcirkel. Een speciaal alarmsysteem waarschuwt gasten om naar buiten te kijken wanneer het natuurverschijnsel zich manifesteert. Alle kamers kijken uit op het noorden. Voor meer info zie www.aurorachalet.fi.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.