>Dutch Connection in Massachusetts

>The Dutch Connection. Wie hier denkt aan verdovende middelen en criminele zaken heeft het goed bij het verkeerde eind. Waar gaat het dan wel over? Exact 400 jaar oud is de relatie tussen de stad Leiden en de stad Plymouth in de Amerikaanse staat Massachusetts. In het kader van deze feestelijkheden heeft er een uitwisseling plaatsgevonden tussen het Pilgrim Hall Museum in Plymouth en het Lakenhal Museum in Leiden. Zo is er momenteel in het Pilgrim Hall Museum de tentoonstelling “The Dutch Connection” te bewonderen.
Het jaar 2009 is van uitermate groot belang in de geschiedenis van de Pilgrims, een groep Engelse puriteinen die met het beroemde schip de Mayflower de Atlantische Oceaan overstaken om zich te vestigen in 17e eeuws Amerika.
Alvorens die oversteek te maken vestigden de Pilgrims zich in 1609 in Leiden, waar zij 11 jaar verbleven voordat zij naar Amerika gingen.
Het was in Leiden dat de Pilgrims jaarlijks Thanksgiving vierden, dat een concept voor het ambtelijk apparaat werd geproduceerd, het burgerlijk huwelijk en in feite het karakter van de hele Pilgrim gemeenschap en haar leiders gestalte werd gegeven. De periode in Leiden heeft dus min of meer een zeer belangrijke rol gespeeld in de vorming van de Amerikaanse geschiedenis.

In het kader van dit 400 jarig jubileum heeft er een uitwisseling plaats gevonden tussen het Pilgrim Hall Museum in Plymouth Massachusets en het Lakenhal Museum in Leiden. Op de tentoonstelling in de stad Plymouth wordt middels schilderijen, foto’s, reproducties en voorwerpen duidelijk gemaakt hoe het leven er uitzag voor deze Pilgrims in Leiden. Tevens is geprobeerd de invloed welke de stad Leiden niet alleen op de Pilgrims had, maar ook op het uiteindelijk formeren van de Verenigde Staten.
Voor meer informatie: www.pilgrimhall.org

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.